Pénzügy
vernyomás mérés (vernyomás mérés, vérnyomás mérő, egészségügyi vizsgálat)

ÉSZT-riadó: a kormány egyre jobban kivonulhat az egészségügy finanszírozásából

24.hu
24.hu

2016. 06. 06. 11:33

Korábban a témában:

Itt a bizonyíték, hogy a kormány több biztosítós egészségügyi rendszert vezet be Magyarországon! – írja közleményében az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), reagálva a napvilágot látott legújabb cafeteria-tervekre, vagyis az egészségügyi cafeteriára.

Azt is megemlítik a témával kapcsolatban, hogy az elmúlt hetekben az OEP megszüntetésétől volt hangos a sajtó. Az ÉSZT úgy véli, hogy a most napvilágra került törvényjavaslatból egyértelműen látszik, hogy félelmeik beigazolódtak, vagyis hogy a kormányzat egyre nagyobb mértékben kíván kivonulni az egészségügyi ellátás finanszírozásából. Ennek bizonyítéka szerintük, hogy a Törvényalkotási Bizottság javaslata szerint, mint írtuk is, új, adómentes juttatás lenne a munkáltató által biztosított egészségügyi ellátás.

Beidézik a konkrét javaslatot is:

A bizottság a törvényjavaslatot új 16. §-sal kiegészíteni javasolja:

16 . § Az Szja tv . 81. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki :

(6) Felhatalmazást kap az egészségügyért felelős miniszter, hogy az adópolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben határozza meg azokat az egészségügyi ellátásokat, amelyeket a munkáltató – nem pénzben kapott juttatásként – adómentesen biztosíthat a munkavállaló számára.

Az ÉSZT álláspontja szerint ez kézzelfogható jele annak, hogy a kormány első lépésben erősíteni kívánja a magánegészségügyet! Innen a következő lépés, hogy az állam kivonul az ellátórendszer bizonyos részeinek a finanszírozásából, és azokat a magán-egészségbiztosítók finanszírozási körébe teszi át.

Magyarán szerintük véglegesen kettéválik Magyarországon is az egészségügyi ellátás. Az egészségügyi intézetekben bizonyos ellátásokat csak azok a szerencsések lesznek jogosultak igénybe venni, akiknek a munkahelye hajlandó áldozni az alkalmazottai egészségére. A szegényebb rétegek életkilátásai jelentősen romlani fognak – borítékolják.

Tiszta Amerika! Csak éppen az árnyékos oldala!

– kommentálják a tervezetet.
Az ÉSZT felszólítja a kormányt, hogy álljon végre az emberek elé, és mondja szemükbe az igazságot: „Nekünk csak az egészséges emberekre van szükségünk! Ha nincs pénzed, annyit is érsz!”

Az ÉSZT követeli, hogy a kormány ne szüntesse meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat és vele az átlátható egészségügyi finanszírozási rendszert! Biztosítsák az egyenlő esélyt, minden magyar állampolgárnak az egészségügyi ellátásban! Ragaszkodunk a szolidaritás elvén működő magyar egészségügyhöz!

Kérnek minden, a jövőjéről felelősen gondolkodó magyar embert, hogy emeljék fel a hangjukat! Tiltakozzanak a jelenleg is az összeomlás határán álló egészségügyi rendszer további ellehetetlenítése ellen!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.