Pénzügy

Van néhány poros, öreg edényem a padláson, az egyik egymilliárd forint lehet, kell?

porcelán (porcelán)
porcelán (porcelán)

Egy ritka sárkánydíszes kínai porcelánkupa kelt el több mint 4,6 millió dollárért (1,3 milliárd forintért) Hongkongban. A jellegzetes kék-fehér kerámia a Ming-dinasztia (1368-1644) korában készült – adta hírül a helyi média szerdán.

kiani edeny

Szakértői becslések szerint a talpas edény valamikor 1425 és 1435 között készült. Felületén megtalálható a Ming Hszüan-tö császár nevét jelentő, hat karakterből álló írás.

A kerámia abba a gyűjteménybe tartozott, melyet amelyet Ernest Thornhill londoni vegyész ajándékozott a Staffordshire-i Egyetemnek az 1940-es években, hogy megóvja a háborús pusztítástól.

Flavia Swann kerámia-szakértő elmondta, a kincsre azután talált rá, hogy az egyetem tanszékvezetője egyszer megjegyezte: “van néhány poros, öreg edényem a zsúfolt folyosón, van kedved megnézni őket?”

A Lyon and Turnbull aukciósház 2,9 millió dollárra becsülte a kedden elárverezett kincset.

Hétfőn egy másik kék-fehér, szintén sárkánydíszítésű 15. századi porcelánedény talált gazdára Hongkongban. A Christie’s aukciós ház tavaszi árverésén 20 millió dollárért (5,7 milliárd forint) elkelt darab egy svájci nő tulajdona volt, 1997-ben örökölte a nagybátyjától.

(Nyitóképünk illusztráció, amit elárvereztek, azt a cikkbe ágyazva találja)

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik