Pénzügy

276 millió forintot is érhet egy Mozart kézirat

Mozart streetart (mozart, graffiti, salzburag)
Mozart streetart (mozart, graffiti, salzburag)

Akár 700 ezer fontért (276 millió forintért) is elkelhet Mozart egy hatoldalas kézirata a londoni Sotheby’s aukciós ház árverésén május végén.

A könyveket és zenei relikviákat eladásra bocsátó aukción az érdeklődők Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző 1788-as rövid zenekari műve, a La Bataille című kontratánc kéziratára licitálhatnak. A mű értékét 500-700 ezer fontra (197-276 millió forintra) becsülik.

Georg Nikolaus von Nissen egykori zenetörténésznek, Mozart egyik első biográfiájának írójának tanúsítása szerint az oldalak Mozarttól származnak, az ő kézírása szerepel a lapokon. A kézirat Stefan Zweig legendás Mozart-gyűjteményének részét képezte egykor.

Az aukciósház szerint legutóbb huszonöt éve kínáltak eladásra hasonló Mozart-kéziratot.

Május 24-én megvételre kínálnak Londonban néhány első kiadású Mozart-művet, egy, a zeneszerzőről és családjáról készült kézzel festett metszetet, valamint Lehár Ferenc, Liszt Ferenc és Richard Strauß kéziratait is.

A Tobias és Carl Haslinger vezette bécsi zenei kiadó 250 levelet és szerződést tartalmazó iratmappájára is lehet licitálni az árverésen. A dokumentumok között szerepel idősebb és ifjabb Johann Strauss és Carl Michael Ziehrer aláírása is. Az 1825 és 1875 közötti időszakból származó iratok értékét 15-25 ezer fontra becsülik.

A mester amúgy így nézhetett ki egy arcrekonstrukciós fantomkép szerint:

Mozart fantomkép 1 (mozart, fantomkép, )
Mozart fantomkép 1 (mozart, fantomkép, )

Ajánlott videó

Olvasói sztorik