Pénzügy

Adóbevallás: hajrá, a NAV-on nem foghat ki, ha kérdése van

Júliustól másképp kell dolgozni – mit lépnek a cégek? (kérdés, cég, kkv,)
Júliustól másképp kell dolgozni – mit lépnek a cégek? (kérdés, cég, kkv,)

Május 20. péntek éjfél az szja-bevallások végső leadási határideje. A NAV most több mint 50 kérdést gyűjtött össze, három témában (a bevallást érintő technikai jellegű kérdések; egyes jövedelem típusú bevallása; kedvezmények érvényesítése) és az aktuális válaszokat is közli.

A kedvencünk: vajon a kaparós sorsjegyen nyert pénzt, vagy a lottónyereményt be kell-e vallani? Válaszért kattintson!

Íme néhány további kérdés és válasz a csokorból.

A személyijövedelemadó-bevallásomat csak a NAV által küldött borítékban adhatom fel?

Az adóbevallást bármilyen borítékban postára lehet adni, a borítékra írandó levelezési cím megtalálható a bevallás kitöltési útmutatójának hátsó borítóján. Fontos tudnia, hogy ilyen esetben fizetnie kell a postára adásért.

A személyijövedelemadó-bevallásomat lekicsinyítve is kinyomtathatom?

Kérjük, hogy a bevallást a nyomtatáskor  ne kicsinyítse le, mivel így olvashatatlanná válik.

Nem kaptam bevallási csomagot, hogyan tudom azt beszerezni?

Bevallási csomag kérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain. Bevallási időszakban hosszabb nyitvatartással  várják az ügyfeleket.

Kényelmesebb módja a bevallásnak, ha a NAV honlapjáról letöltik a 1553. számú személyijövedelemadó-bevallás kitöltő programját. A programmal nagyobb az esély a hibátlan bevallás elkészítésére, mivel sok esetben előkalkulálja a számított sorokat és figyelmeztet a hibákra.

A bevallásomban elfelejtettem rendelkezni az Szja 1+1%-ról. Rendelkezhetek utólag?

A jogszabály lehetőséget biztosít a rendelkezésre azon magánszemélynek is, aki az szja- bevallásához elfelejtette csatolni a rendelkező nyilatkozatát. Május 20-ig zárt  borítékban közvetlenül az adóhivatalnak is elküldhető és személyesen is benyújtható a rendelkező nyilatkozat. A borítékon fel kell tüntetni a rendelkező magánszemély nevét, címét és adóazonosító jelét.

Önálló elektronikus űrlapon is lehet rendelkezni, erre a „15EGYSZA” elnevezésű, a nyomtatványkitöltő programok közül letölthető nyilatkozat szolgál. Az elektronikus nyomtatvány Ügyfélkapun keresztül küldhető be a NAV-nak 2016. május 20-ig. E szabály vonatkozik azokra is, akiknek a személyi jövedelemadó bevallást 2016. február 25-ig kellett benyújtania.

Bevallási nyilatkozatot tettem, mikor küldi részemre a NAV az adóbevallást?

Az adóhivatal azok adóját, akik bevallási nyilatkozatot tettek, az adóévet követő év május 20-ig állapítja meg. Erről a NAV nem küld értesítést kivéve, ha visszatérítendő, vagy befizetendő adót állapít meg. Ekkor az adóhivatal a különbözetről határozatot hoz.

Aki nem kap értesítést a NAV-tól, annak további teendője nincs. Az ügyfélkapuval rendelkezők május 20-a után megtekinthetik az adóhivatal által elkészített adómegállapításukat, valamint, ha valakinek szüksége van rá, úgy írásban kérheti  a bevallása megküldését. (Egy adótanácsadó cég szerint az, hogy nincs visszajelzés, elég nagy bizonytalanságot jelent az adózóknál – erről itt írtunk.)

Ha van még kérdése (bőven lehet), kattintson!

A NAV egyébként más módon is készül a véghajrára, hosszított nyitvatartással, akárcsak a posták, pénteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik