Pénzügy

Földbe döngölhetik a használt lakások túlzó árait az újak

Miközben a CSOK megjelenése elbizonytalanította a vevőket az elmúlt hónapokban, a támogatás hatására beindult az új lakások régóta várt fejlesztése. Az igény irántuk óriási, az első projektek éppen most kerülnek piacra – és néhány közvetítőn keresztül már elérhetők -, ez pedig várhatón nem hagyja érintetlenül a használt lakások árait sem.

A CSOK által kiváltott év eleji zűrzavar és az enyhén mérséklődő kereslet ellenére az első negyedévben az árak továbbra is magas szinten maradtak az ingatlanpiacon, legalábbis, ami az úgynevezett likvid piacokat illeti, tehát Budapestet és agglomerációját. Budapesten belül is általában a jó lokációkban – alapvetően ott, ahol kiváló a közlekedés, modernebb az ingatlanállomány, zöldebb a környezet, stb. – élénk az ingatlanpiac. Ezeken a területeken viszont “furcsán magas” négyzetméteráron kelnek el most még a használt lakások – fogalmazott a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője, Balla Ákos. A kérdés itt az, hogy mennyire fenntartható ez az állapot. A szakember szerint nem igazán.

A CSOK mellékhatása

De kezdjük az elején. Az elmúlt hónapokban jelentős volt a családok otthonteremtési kedvezményének, azaz a CSOK-nak a hatása, de nem feltétlenül volt ez a hatás pozitív. A támogatás ugyan első pillantásra kedvezőnek tűnt az emberek számára, azonban kiderült, hogy a feltételek elég szigorúak. Az egyik legfontosabb feltétel, ami sokaknál nem tudatosult, hogy a CSOK-ot csak kész lakásra lehet igénybe venni, azaz jövőbeni fejlesztésre ma még nem. Elsősorban ez volt az, ami zavart okozott az embereknél – vélekedett Balla Ákos.
tulajdonos-ügyvezetője.

Mint mondta, nagyon sokan érdeklődtek, tájékozódtak a CSOK-kal kapcsolatban, azonban rendkívül kevés volt az olyan megvalósult tranzakció, melynek során éltek volna a lehetőséggel az ügyfelek. Leginkább használt lakásokra vették igénybe a CSOK-ot a jellemzően egy vagy két gyermekkel rendelkező családok, és nem használták ki a 10+10 milliós lehetőséget. Ezt nem csak az ingatlanközvetítők tapasztalták, hanem a számok is megerősítik: hiszen a CSOK első hónapjában 6 milliárd forintnyi igénylést fogadtak be a pénzintézetek, ami mintegy 2400 igénylő között oszlott meg. Visszaosztva kiderül, hogy 2-3 millió forint a támogatás átlagos mértéke, vagyis látható, hogy az egy-két gyermekesek és a használt lakások CSOK-ja az, ami meghatározó a piacon, és lehet, hogy ez a későbbiekben is így marad.

Mindez egyébként nem véletlen, hiszen az új építésű projektek jelenlegi állapotukban nem alkalmasak arra, hogy az ezekben megvásárolt lakásokra a vevők CSOK-ot vegyenek igénybe. És bár érkeznek a piacra az újabb lakások – melyekre a támogatást is igénybe lehetne venni – a jó projektekben a jó lakások valószínűleg nagyon gyorsan el fognak kelni az évek során felduzzadt igény miatt, így pedig nem marad majd lakás az utófinanszírozás-jellegű vásárlóknak, tehát azoknak, akik a CSOK-ot a megépülés után vennék igénybe.

Leverik az árakat

Az újépítésű-lakások megjelenése – mely valóság, hiszen az elmúlt hetekben megrendezett ingatlanpiaci rendezvényeken már felbukkantak az első újonnan készült ingatlanok – viszont azzal a kellemetlen következménnyel jár a lakásukat értékesíteni kívánó tulajdonosok számára, hogy nem lesznek fenntarthatóak a magas használt lakás négyzetméterárak. Az újépítésű-lakások négyzetméterára a 450-500 ezer forintos szint környékén kezd kialakulni a jobb helyszíneken, ami azt is jelenti, hogy a használtlakás-árak ugyanezekben a lokációkban nem valószínű, hogy
megmaradnak akár a 350 ezer forintos szint környékén.

Persze elképzelhető, hogy az új lakások megemelik valamennyi ingatlan árát, ugyanakkor az valószínűbb, hogy mintegy 10-20 százalékkal mérséklik az árakat. Ez az áresés először azokon a területeken jelentkezik, melyek közvetlen közelében felbukkannak új építésű projektek, azonban a hatás várhatóan továbbgyűrűzik majd.

Az ingatlaniroda egyébként már erőteljesen az új lakások irányába fordult.

Átrendeződés az új lakások értékesítésében

Az átalakuló ingatlanpiacon vannak olyan fejlesztők, akik túlélték a válságot és most is tudnak értékesíteni, sőt igen szép előértékesítési mutatókat hoznak. Így pedig vannak olyan projektek, melyek értékesítésére igénybe veszik olyan csapatok segítségét, mint amilyen a cégvezető szerint az ő irodájuk. Ami érdekes, hogy a korábban újépítésű-lakások eladásával foglalkozó nagy értékesítők ma már nem jelennek meg ebben a folyamatban. Ennek oka vélhetően az, hogy nem olyan a költségstruktúrájuk, ami miatt az ő segítségüket kérnék a fejlesztők.

A lényeg tehát az, hogy bár a nagyközönség talán még nem észlelte, de már most rendkívül komoly mennyiségű újépítésű-lakás került a piacra, melyek a megfelelő közvetítőkön keresztül elérhetők a vevők számára.

Kérdés persze, hogy mennyi marad a mostani kínálatból a CSOK-osoknak, hiszen az elmúlt években óriásira duzzadt az igény az újépítésű-lakások iránt, így sokan támogatás nélkül is belevágnak a
vásárlásába. Mindez viszont azt is eredményezi, hogy a használt lakások mostani irreálisan magas árai csökkenni fognak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik