Pénzügy

A kormány osztogatásai miatt maradhatunk bóvliban

A kormány évek óta arra vár, hogy a nagy nemzetközi hitelminősítők kiemeljék az országot a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriából, s az elmúlt hónapban már az elemzők is optimisták voltak. A gazdaság növekedése, a fizetési mérleg többlete, de elsősorban az alacsony hiány melletti elkötelezettség abba az irányba mutatott, hogy idén a három nagy cég (Fitch, Standard & Poor’s, Moody’s) közül ketten is felminősítenek. Most viszont megint pesszimistábbak lettek a szakértők – írta a vg.hu.

El lehet felejteni azt, hogy belátható időn belül felminősítsék Magyarországot – írták elemzésükben a Raiffeisen Bank szakértői. Török Zoltán, a pénzintézet vezető közgazdásza szerint a korábbi években tapasztalható kiszámíthatóság – miszerint a kormány folyamatosan csökkenti a költségvetési hiányt és igyekszik kedvezőbb adósságpályát elérni – már a múlté.

Jelentős fordulatot láthatunk a magyar gazdaságpolitikában, ami már az idei évet is érinti – mondta a lapnak Török Zoltán . Szerinte a több százmilliárdos lazítások nélkül idén 1,5, jövőre pedig 1 százalékos deficit is elérhető lett volna. Ehhez képest kalkulációja alapján már 2016-ban is 2 százalék feletti hiány várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik