Pénzügy

Ismét kamatot vághatnak Matolcsyék az elemzők szerint

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, az MTI és a Reuters által megkérdezett elemzők azt várják, hogy a monetáris döntéshozó testület tovább csökkenti az alapkamatot.

Az MTI tudósítója által megkérdezett londoni pénzügyi elemzők egyöntetű előrejelzései szerint a monetáris tanács keddi kamatdöntő értekezletén további 0,15 százalékpontos kamatcsökkentéssel folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusban kezdődött újabb enyhítési ciklusa. A City elemzői közösségében egyre inkább konszenzusossá válik az a vélemény is, hogy az MNB alapkamata jóval 1,00 százalék alatt éri el mélypontját a ciklus végén.

A Reuters brit hírügynökség által Budapesten megkérdezett szakértők is úgy vélik: 15 bázisponttal mérsékli az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa április 26-i ülésén, és további kamatcsökkentés lesz a következő hónapokban.

Az április 18. és 20. között megkérdezett 21 elemző közül 19 azon a véleményen volt, hogy a jegybank a következő ülésén 15 bázisponttal 1,05 százalékra viszi le az alapkamatot. Két szakértő kisebb, 10 bázispontos kamatcsökkentésre számít.

A Reuters által megkérdezett elemzők medián véleménye szerint az alapkamat a következő hónapokban 0,75 százalékig csökkenhet, majd ezen a szinten stagnál az év végéig, a jövő év végéig pedig 0,9 százalékra nőhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik