Pénzügy

Nagy hiba lenne lemondani ennyi nyugdíjról

24.hu
24.hu

2016. 04. 21. 09:43

Korábban a témában:

Az idei a második év, amikor igénybe lehet venni a nyugdíjbiztosítások után járó adójóváírást, a tavalyi tapasztalatok alapján azonban sajnos sokan elfelejtetik ezt érvényesíteni személyijövedelemadó-bevallásukban. A Groupama Biztosító kiszámolta: ha valaki például egy havi 20.000 forintos nyugdíjbiztosítás után nem élne a 20 százalékos adójóváírás lehetőségével, annyit veszítene 25 év alatt, amennyiből körbe is utazhatná a világot.

Egy 2015-ös kutatásukban pedig megkérték a válaszadókat, hogy állítsák össze személyes bakancslistájukat, mondják el, mit szeretnének mindenképpen megtenni nyugdíjas éveik alatt.

Utazás, utazás, utazás

A megkérdezettek az első három helyen utazással kapcsolatos célokat jelöltek meg, az emberek 51 százaléka szeretné autóval bejárni Európát, 46 százalékuk pedig világ körüli utat tervez nyugdíjasként.

Ahhoz, hogy nyugdíjas éveinket valóban úgy éljük meg, ahogy tervezzük, nem árt takarékoskodnunk, de még az sem mindegy, hogy mennyire vagyunk körültekintőek befektetéseink kezelése során. A biztosítónál most megnézték, mekkora összegtől eshetünk el, ha elmulasztunk élni az adójóváírás lehetőségével.

Ha például 40 évesen kötünk egy 25 éves tartamú nyugdíjbiztosítást havi 20 ezer forint befizetését vállalva, de az első évben elfelejtjük igénybe venni az adójóváírást, akkor az azévi befizetések 20 százalékáról, azaz 48 ezer forintról mondunk le. Ez az összeg 65 éves korunkban már jóval többet érne: 5,5 százalékos hozamot feltételezve 135 ezer forinttal kapunk majd kevesebbet a nyugdíjbiztosítás lejáratakor.

Ha egyszer sem érvényesítenénk a kedvezményt, ennyit veszítenénk

Azt, hogy mennyire fontos a személyijövedelemadó-bevallásunkban igényelni a nyugdíjbiztosítások után járó adókedvezményt, talán még jobban szemlélteti, ha megnézzük, mennyi pénzről mondana le az, aki az évek során egyszer sem élne az adójóváírás lehetőségével.

A fenti példánál maradva a biztosító számításai szerint ha valaki a 25 éves tartam során egyszer sem élne az adójóváírás lehetőségével, akkor összesen 3,3 millió forinttól esne el. Ekkora összegről nem érdemes lemondani, hiszen több időskori cél is megvalósítható belőle, akár még egy világ körüli utazás is.

Fontos tehát, hogy körültekintően készítsük el a legkésőbb május 20-áig benyújtandó személyijövedelemadó-bevallásunkat. Ha kötöttünk nyugdíjbiztosítást, feltétlenül igényeljük a befizetett biztosítási díj akár 20 százalékára rúgó adókedvezményt is, hiszen ez tovább növeli a megtakarításunk értékét, vagyis a későbbi, nyugdíjas évek alatt elkölthető jövedelmünket!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.