Pénzügy

Módosítanák az MNB-s titkosítási törvényt

24.hu
24.hu

2016. 04. 21. 11:55

Korábban a témában:

A jövőben csak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított gazdasági társaságok azon adatait védheti titkosság a jegybanktörvény szerint, amelyek kiadása veszélyeztetné a társaságok versenyképességét.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön fogadott el változtatásokat az Alkotmánybíróság által alaptörvény-ellenesnek ítélt MNB-törvénymódosításon. Ezek értelmében a  jegybanki alapítványok adatkiadásának korlátozása kikerülhet a jogszabályból, a változtatás azonban tartalmazza, hogy az alapítványokat az Állami Számvevőszék ellenőrizheti.A testület ülésén Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke alkotmányosnak ítélte a változtatást, ellenzéki képviselők azonban konkrétumokat hiányolta azzal kapcsolatban: mely adatok kiadását tarthatja vissza a jegybank.

Mint ismert, az Alkotmánybíróság március végén mondta ki, hogy alkotmányellenes a jegybanktörvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása. Vagyis hogy az MNB-s alapítványoknál landolt pénz közpénz. Az Alkotmánybíróságon kívül az adatvédelmi biztos is nekiment korábban a jegybanktörvénynek, és bírósági határozatok is kimondták, hogy közpénzt kezelnek a jegybanki alapítványok.

A parlament még március elsején kivételes eljárásban korlátozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét.Áder János egyébként előzetes normakontrollt kért a törvényre, vagyis nem írta alá kapásból. Arról pedig itt olvashat, hogyan dugott el Matolcsy előlünk 250 milliárd forintot, és hogy azóta hogyan vesztette el újabb 300 millió forint a közpénzjellegét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.