Pénzügy

Újabb bíróság mondta ki jogerősen, hogy közpénzt kezel az MNB alapítványa

A bíróság szerint mégsem vesztette el a jegybank alapítványának vagyona a közpénz-jelleget.

A Kecskeméti Törvényszék jogerős ítélete szerint a Kecskeméten a közgazdász és pénzügyi felsőoktatást támogató Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány „közfeladatot lát el, a működéséhez szükséges vagyont a nemzeti vagyon terhére az alapító MNB bocsátotta a rendelkezésére” ezért a tevékenységére vonatkozó adatok a „közérdekű adatok körébe tartoznak”. A pert Böszörményi Jenő, a Magyar Narancs újságírója kezdeményezte, a jogi képviseletet a Transparency International Magyarország felkérésére Karsai Dániel  ügyvéd látta el, és az eredményt a szervezet közzétette.

A jogerős ítéletet itt olvashatja, az ügyben egyébként első fokon is hasonlóan döntött a Kecskeméti Járásbíróság. Február elején a Fővárosi Bíróság is hasonló ítéletet hozott, a Pallas Athéné Alapítvánnyal kapcsolatban.

A parlament március elsején kivételes eljárásban korlátozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. Áder János egyébként előzetes normakontrollt kért a törvényre, vagyis nem írta alá kapásból. Arról pedig itt olvashat, hogyan dugott el Matolcsy előlünk 250 milliárd forintot, és hogy azóta hogyan vesztette el újabb 300 millió forint a közpénzjellegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik