Pénzügy
mol (mol)

Euróalapú kötvényt bocsát ki a Mol

24.hu
24.hu

2016. 04. 21. 13:53

Korábban a témában:

A Mol euróalapú tervezett kötvénykibocsátására adott besorolásokat csütörtökön a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings.
Az S&P Londonban bejelentette, hogy “BB” szintű – a “BB plusz” szuverén magyar adósosztályzattól egy fokozattal elmaradó – hosszú távú besorolással látta el a magyar olajipari vállalat készülő kibocsátását.

A Standard & Poor’s tudomása szerint az új Mol-kibocsátás az olajcég 2017-ben lejáró 750 millió eurós kötvénykötelezettségének refinanszírozására szolgál. A hitelminősítő közölte: a mostani besorolást abból a feltételezéséből kiindulva adta meg, hogy az új Mol-kötvény meghatározó kondíciói azonosak lesznek a jelenleg piacon lévő kötvényével.

Előzetes besorolás

Az S&P közölte, hogy a készülő Mol-kötvény végleges dokumentációját elemezni fogja, és ettől is függ a most előre megadott besorolás.

A Fitch Ratings ugyanerre a készülő kibocsátásra “BBB mínusz/EXP” – vagyis a magyar államadós-besorolásánál egy fokozattal jobb – osztályzatot adott. A cég hangsúlyozta, hogy ez előzetes besorolás, erre utal az osztályzathoz csatolt EXP (expected, várható) kiegészítés.

A Fitch Ratings is közölte, hogy a tervezett Mol-kötvény végleges besorolása függ a tranzakció teljes dokumentációjának tartalmától.

A Fitch a múlt hónapban stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról a Mol “BBB mínusz” szintű hosszú futamidejű adósságának osztályzati kilátását, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar olajipari vállalat várhatóan az alacsony olajárak ellenére is képes lesz fenntartani konzervatív pénzügyi profilját.

Javítva

A lépéshez fűzött akkori elemzésében a Fitch kiemelte azt az előrejelzését, hogy jóllehet a Mol nettó adósságállománya az idén emelkedhet, de szabadkészpénz-forgalmi egyenlegének hiánya valószínűleg mérsékelt és kezelhető marad, ellentétben az olajpiac sok más integrált profilú szereplőjének e pénzügyi mutatójával. A Fitch Ratings szerint ez a cég finomítói üzletágának erőteljes teljesítményével, a kitermelési tevékenységen belüli magas költségű elemek meglehetősen alacsony arányával és a beruházási kiadások jelentős visszafogásával magyarázható.

A hitelminősítő a kilátás márciusban bejelentett javításának indoklásában közölte azt is, hogy a 2017-2019-es időszakra – osztalékfizetés után számolva – pozitív szabadkészpénz-forgalmi egyenleget vár a Mol esetében.

A Fitch hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a Mol devizaadós-besorolásának potenciális felső határt szab a Magyarországra megállapított “BBB” szintű osztályzati országplafon.
A Fitch Ratings tavaly novemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadós-besorolás kilátását az addigi stabilról. A Mol adósosztályzati kilátásának márciusi javításához fűzött elemzésében a cég hangsúlyozta azonban, hogy a magyar szuverén osztályzat felminősítésének nem lenne közvetlen hatása a Mol besorolására.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.