Pénzügy
otp bank (Array)

OTP-közgyűlés: 165 forint osztalék

24.hu
24.hu

2016. 04. 15. 12:55

Korábban a témában:

Az OTP pénteki közgyűlése megszavazta, hogy a bank a 2015. évi teljesítmény alapján 46,2 milliárd forint, részvényenként 165 forint osztalékot fizet majd a részvényeseknek. A pénzintézet az OTP saját részvényeire eső osztalékot felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között, így a saját papírokon kívüli részvényekre 167 forint osztalékot ad majd a bank.

Véget ért a válság Csányi szerint

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a közgyűlésen kiemelte: a mostani, pénteki “rendkívüli közgyűlés” abban az értelemben, hogy a bankcsoport számára véget ért a válság, a magyar bankrendszer és az OTP is növekedési pályára állt, és reményei szerint ez a folyamat a következő években is folytatódik.

A bankvezér megjegyezte: “újra le fogjuk lépni a magyar bankszektort”, hozzátéve, az OTP-nél közel 30 olyan fejlesztés zajlik, amely az online ügyintézést teszi lehetővé, a bank ezzel kíván versenyelőnyt szerezni a piacon. Az a cél, hogy minél gyorsabban lehessen az ügyeket elektronikusan intézni az OTP-nél – mondta.

Kifejtette: nőtt a vállalati hitelek piacán az OTP részesedése, amely ma már mintegy 14 százalék. A Merkantil Bank révén a bankcsoport az autófinanszírozásban is visszavette az első helyet. Hozzátette: a bank kisebb hazai leányvállalatai közül az OTP Travel 200 milliós és az OTP Ingatlan 500 millió forintos eredményt ért el tavaly.

Külföld

Csányi Sándor kiemelte: a külföldi leánybankok közül ismét a bolgár DSK érte el a legjobb, 53 milliárd forintos nyereséget, amely Bulgáriában is abszolút rekordnak számít. Megjegyezte: az orosz OTP-leánybank tavaly veszteséges volt, idén azonban már nyereséges lesz és minden jel arra mutat, hogy nem is kis mértékben.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: Oroszországban nem zárja ki az akvizíciókat sem, és Horvátországban is vizsgálja a befektetési lehetőségeket a bank, ott is szeretnének tovább bővülni. Hozzáfűzte: a bank menedzsmentje szerint Oroszországban a rubel árfolyamának és az olaj árfolyamának alakulása okoz bizonytalanságot.

Az elnök-vezérigazgató szerint bizonytalan viszont, hogy Ukrajnában végrehajtja-e a szerkezeti reformokat az új ukrán kormány, ha igen, akkor jobb évek jöhetnek az ottani bankok számára, azaz az ukrán OTP-leánybank számára is.

Jövőre teljesül

Csányi Sándor elmondta: a tavaly kitűzött célt, a 15 százalékos vagy a feletti tőkearányos megtérülést 2017-re teljesíteni tudja az OTP. Kifejtette: a jegybanki alapkamat csökkenésével a kamatmarzsok is zsugorodnak, az OTP idén 25 bázispont marzscsökkenésre számít. Emellett a kockázati költségek további csökkenésére számít idén a bank, egyúttal a likviditási és a tőkehelyzet lehetőséget ad az akvizíciókra – fűzte hozzá a bank elnök-vezérigazgatója.

Csányi újabb öt évre az elnök

A bank közgyűlése új igazgatóságot választott, melynek tagja Csányi Sándor, Baumstark Mihály, Bíró Tibor, Erdei Tamás, Gresa István, Kovács Antal, Pongrácz Antal, Utassy László, Vörös József és Wolf László lett.

Az igazgatóság újabb öt évre Csányi Sándort választotta meg elnöknek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.