Gazdaság

Varga: a kiszámítható környezet segíti a bankok működését

Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(210x140).jpg (Array)
Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(210x140).jpg (Array)

A gazdasági élet valamennyi szereplője abban érdekelt, hogy továbbra is kiszámítható szabályozási környezetben folytathassa munkáját – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az OTP Bank tavalyi évet értékelő közgyűlésén az NGM köleménye szerint. A magyar bankrendszer helyzete az elmúlt évben sokkal kiegyensúlyozottabb lett – mutatott rá a tárcavezető hangsúlyozva, hogy a bankok jövedelmezősége is láthatóan javult, az OTP is profittal zárta a 2015-ös évet.

A kormány keblére öleli a bankokat

A kormány fontos partnerének tartja a pénzintézeteket a magyar gazdaság növekedési lendületének fenntartásáért és a családok előrejutásának megkönnyítéséért végzett munkában – hangsúlyozta Varga Mihály. Kiemelte: a bankok hitelezési tevékenysége jelentősen hozzájárulhat hazánk gazdasági növekedéséhez a vállalati hitelezés bővítésével, a kormány otthonteremtési programjának támogatásával. A tárcavezető megköszönte az OTP Bank vezetőségének, hogy partnere volt az elmúlt években a magyar társadalmat leginkább terhelő gond megoldásában, a devizahitelek kivezetésében is.

A miniszter a pénzintézet közgyűlését tájékoztatta a jövő évi költségvetés sarokpontjairól. Mint mondta: a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a jövő évi költségvetés alapot teremtsen az eddig elért társadalompolitikai eredmények megőrzésére, a gazdasági növekedés fenntartására, a foglalkoztatottság növelésére és a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordítására. A kormány folytatja az adócsökkentést, jövőre az áfa mérséklésére helyezik a hangsúlyt – mondta a szakminiszter kiemelve: a költségvetés helyzete arra ad lehetőséget, hogy célzottan, bizonyos termékkörben folytatódjon az áfacsökkentés, amelynek révén mintegy 75 milliárd forintot maradhat az embereknél. Hozzátette: az intézkedésnek köszönhetően emelkedik a reálbér, javul a hazai termelők versenyképessége, növekszik a kereskedelmi forgalom, és a gazdaság is tovább fehéredik.

Amin még javítani kéne Varga szerint

A bankok hitelezési képességéhez viszonyítva a vállalati hitelezés mértéke elmarad a kívánatostól – emlékeztetett a tárcavezető. Ezen a helyzeten javíthat, hogy a kormány elkötelezett a bankadó csökkentése mellett. Az EBRD-vel kötött megállapodásnak megfelelően a bankadó 2017-ben tovább mérséklődik (az MTI tudósításában 20 milliárd forintos mínuszt említ).

A közgyűlés részvevőinek figyelmét Varga Mihály arra is felhívta, hogy az elmúlt öt évben a forgalomban lévő készpénzállomány mennyisége megduplázódott Magyarországon.

A tárcavezető szerint a készpénz népszerűségében nemcsak a tranzakciós illeték játszik szerepet, hanem a bankkártya-elfogadóhelyek alacsony száma is. A kormány a helyzet megoldása érdekében a most készülő jövő évi költségvetésbe is beépít olyan elemeket, amely el kívánja hárítani azokat a technikai akadályokat, amelyek a terminálok kiépítése előtt állnak. A bankok részéről pedig erőteljesebb ösztönzést várnak annak érdekében, hogy az elfogadóhelyek száma jelentősen bővüljön – jelezte Varga Mihály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik