Pénzügy

Megbüntette az MNB Norbi cégét

norbi update (Array)
norbi update (Array)

Az MNB ma közzétett határozatában összesen mintegy 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-re, mivel az több esetben nem tett maradéktalanul eleget a jogszabályokban előírt rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének. A jegybank figyelmeztette továbbá a társaságot – a tőkepiac biztonságos és átlátható működését garantáló – tájékoztatási kötelezettségei jövőbeni betartására.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos piacmonitoring tevékenysége keretében az elmúlt időszakban több esetben észlelte, hogy a Norbi Update Lowcarb Nyrt. közösségi oldalán vagy a sajtón keresztül úgy hozott nyilvánosságra rendkívüli tájékoztatási körbe tartozó információkat, hogy azokat az MNB által működtetett hivatalos közzétételi helyen egyáltalán nem, vagy csak jelentős késéssel jelentette meg.

Tekintettel a fenti kommunikációs gyakorlatra, az MNB folyamatos piacmonitoring tevékenysége keretében a közelmúltban kiemelten vizsgálta a Norbi Update Lowcarb Nyrt. által nyilvánosságra hozott információkat, és több alkalommal kért be adatokat annak ellenőrzésére, hogy a kibocsátó működése során minden esetben megfelelően tájékoztatta-e a nyilvánosságot.

Ez volt a gond

Az MNB a rendelkezésre álló adatok alapján megállapította, hogy a Norbi Update Lowcarb Nyrt. és a British Dietetic Association (BDA) közötti állítólagos együttműködésre vonatkozó információkat a társaság közösségi oldalán már 4 nappal a hivatalos közzétételi helyen történő megjelenés előtt kommunikálta. A sajtóban ezt követően elterjedt – a kibocsátó BDA-val való együttműködését kétségbe vonó – híreket a társaság először szintén közösségi oldalán cáfolta, és a hivatalos közzétételi helyen – bár erre haladéktalanul köteles lett volna – csak 8 nap késedelemmel, az MNB tájékozódását követően tett közzé rendkívüli tájékoztatást. Az MNB e konkrét jogsértések miatt a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-t összesen mintegy 1 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, egyúttal figyelmeztette a jövőbeni jogkövető magatartásra.

A tőkepiacról szóló törvény alapelvi szinten rögzíti, hogy a kibocsátóknak a szabályozott információkat a legszélesebb nyilvánossághoz – a lehető legrövidebb időn belül – megkülönböztetés nélkül kell eljuttatniuk. A vonatkozó jogszabályok éppen ezért kötelező jelleggel előírják, hogy a tőzsdén jelenlévő cégeknek az értékpapír értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve érintő információkat elsődlegesen az MNB által működtetett, bárki által ingyenes elérhető hivatalos közzétételi helyen kell a lehető legrövidebb időn belül nyilvánosságra hozni.

A fenti intézkedéseken túl az MNB egy korábbi – a Norbi Update Lowcarb Nyrt. brókerbotrány kapcsán elszenvedett veszteségeiről szóló – sajtócikkel összefüggésben piacfelügyeleti eljárást is folytat a társasággal szemben. A jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közli internetes honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik