Pénzügy
online vásárlás e-kereskedelem

Rengeteg bosszúságot okoz egyeseknek az online vásárlás

24.hu
24.hu

2016. 03. 29. 11:26

Az internetes vásárlás még mindig sok problémát okoz a fogyasztóknak. A problémák megoldásában az online vitarendezési eljárás és az uniós békéltető honlap segíthet.
Korábban a témában:

Magyarországon már mintegy százötven megkeresést kezelt a fogyasztóvédelmi kapcsolattartó pont. A fogyasztók leginkább az online szerződésekkel összefüggő jogaikkal nincsenek tisztában – tájékoztatta a Budapesti Békéltető Testület (BBT) kedden az MTI-t. Felidézik, hogy az uniós békéltető honlap 2016. február 15-én rajtolt el, Magyarországon a Budapesti Békéltető Testület segít ennek kezelésében.

A 150 kérdés majdnem kétharmada telefonon, több mint egyharmada e-mailben érkezett, de már több kérdést feltettek az uniós békéltető honlapon is. A legtöbb megkeresés az online lehetőségekre vonatkozott (36 százalék), ezen belül is a legtöbb az interneten megkötött szerződéses jogokra (68 százalék). Nem kevesen érdeklődtek az online vitarendezés menetéről is (32 százalék).

Nincsenek tisztában a jogaikkal

A fogyasztók leginkább az online adásvételi vagy szolgáltatási szerződéssel összefüggő jogaikkal nincsenek tisztában, a vállalkozások rendszerint saját kötelezettségeikről, azok pontos tartalmáról tájékozódtak, többször az irányadó jogi előírásokról és azok fellelhetőségéről kérdeztek. Sokan kérnek az új békéltető honlap kezelésében is segítséget.

A közlemény kitér arra is, hogy Magyarországon már több fogyasztói probléma megoldódott, ezek jellemzően a légitársaságokkal kapcsolatos ügyek voltak.

Sokszor az okozza a problémát, hogy a fogyasztó nem tájékozódik előre arról, kivel köt szerződést. A kérdések jelentős része az indoklás nélküli elállási jog gyakorlására vonatkozik, arra a lehetőségre, hogy az átvételtől számított tizennégy napon belül a fogyasztó meggondolhatja magát.A magyar online vitarendezési kapcsolattartó pontként működő Budapesti Békéltető Testület továbbra is várja a megkereséseket elérhetőségein (e-mail: onlinevita@bkik.hu), legyen szó akár az online vitarendezés megindításáról, akár, ha probléma támadt az internetes megrendeléssel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.