Pénzügy

A NAV elárulta, hogy lehet adót csökkenteni

Egészségmegőrző programok költségeivel lehet csökkenteni a netát - legfeljebb az adó 10 százalékáig.

A népegészségügyi termékadó (neta) csökkentésének lehetőségére hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Egészségmegőrző programnak minősül az adóalany költségekkel járó, vagy a népegészségügyi szerv egészséges étkezésre, életmódra, a sportolás elősegítésére, ösztönzésére irányuló tevékenysége, akciója, programja, amely bármely magánszemély által, ingyenesen elérhető.

Az adócsökkentés bármely erőkifejtéssel járó szabadidős tevékenység népszerűsítésére irányuló tevékenység kapcsán alkalmazható.

Ha az adóalanynak nincs saját programja, népegészségügyi szerv által szervezett egészségmegőrző programhoz is csatlakozhat, vagyis élhet az adócsökkentéssel akkor is, ha például havonta meghatározott pénzösszeget átutal a népegészségügyi szerv számlájára az általa szervezett program költségeihez való hozzájárulás címén.

Ekkor az aktuális adómegállapítási időszakra fizetendő adót az ugyanazon időszakban átutalt/befizetett összeggel lehet csökkenteni (a fizetendő adó összegének 10 százalékáig). Az adócsökkentés kizárólag akkor vehető igénybe, ha az bármely magánszemély által ingyenesen hozzáférhető, elérhető.

További részletek a NAV honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik