Pénzügy

Újra kereskedhet a büntiben lévő tőzsdei cég

Az MNB – a tőkepiacról szóló törvény előírásainak eleget téve – mától visszaállította a KEG tőzsdei részvényeinek kereskedését, mivel a kibocsátó egy rendkívüli tájékoztatással eleget tett a korábbi jegybanki kötelezésnek. A KEG tevékenységével összefüggésben tudomására jutott információk miatt ugyanakkor az MNB feljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál.

Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos piacmonitoring tevékenysége keretében észlelte, hogy a KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (KEG) 2016. március 10. napján – késedelmesen – a könyvvizsgálójának személyében bekövetkezett változásra vonatkozó rendkívüli tájékoztatást tett közzé. A vonatkozó jogszabályok értelmében a KEG-nek a könyvvizsgáló személyében bekövetkezett változás rövid indokolását is haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül közzé kellett volna tennie.

Tekintettel arra, hogy a jegybank rendelkezésére álló dokumentumok alapján a könyvvizsgáló lemondásához súlyos, a könyvvizsgáló által feltételezett, a kibocsátó érdekkörébe tartozó jogszabálysértések vezettek, az MNB 2016. március 11-i határozatában a rendkívüli tájékoztatási kötelezettség alá eső információk haladéktalan, de legkésőbb egy munkanapon belüli közzétételére is kötelezte a KEG-et. Ezen túlmenően a jegybank a jogsértő állapot megszüntetéséig felfüggesztette a KEG részvények forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén.

Mivel a KEG 2016. március 16-án egy rendkívüli tájékoztatás közzétételével eleget tett a korábbi jegybanki kötelezésnek, az MNB-nek – a tőkepiacról szóló törvény alapján – intézkednie kellett az érintett értékpapírok tőzsdei kereskedésének visszaállításáról.

Az MNB korábbi, 2016. február 25-én közzétett határozatában összesen 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a kibocsátóra a tájékoztatási kötelezettséggel összefüggő jogszabálysértések miatt. A jegybank ezzel összefüggésben az elmúlt időszakban a KEG felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében több alkalommal kért be adatokat annak ellenőrzésére, hogy a kibocsátó működése során minden, rendkívüli tájékoztatás keretében közzéteendő információról megfelelően tájékoztatta-e a nyilvánosságot.

Az MNB a beszerzett információk elemzését követően – a büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezéseinek eleget téve – a KEG tevékenységével összefüggésben feljelentést tett az illetékes nyomozó hatóságnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik