Gazdaság

Tízmilliós bírságot kapott a gázterminál

24.hu
24.hu

2016. 02. 25. 08:50

A KEG Közép-európai Gázterminál Nyrt.-re nem törte magát, hogy eleget tegyen tájékoztatási kötelezettségének, az MNB lesújtott.
Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forintos felügyeleti bírságot szabott ki a KEG Közép-európai Gázterminál Nyrt.-re, mert a cég több esetben nem tett eleget a jogszabályokban előírt rendszeres és rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének – közölte a jegybank csütörtökön.

Az MNB hivatalból indított célvizsgálattal tekintette át a KEG Nyrt. tájékoztatásait, a szabályozott információk közzétételének jogszerűségét. Kiemelten azt ellenőrizték, hogy a társaság – nyilvánosan forgalomba hozott részvény kibocsátójaként – az éves és féléves jelentéseit, időközi vezetőségi beszámolóit az előírásoknak megfelelően teszi-e közzé.

A jegybank szerint a társaság több esetben nem a nemzetközi számviteli standardokkal (IFRS) összhangban készítette el jelentéseit, egyszer pedig az időközi vezetőségi beszámolóját késve tette közzé. A kibocsátó többször az előírásoknak nem megfelelő időben (honlapján pedig egyáltalán nem) tette közzé a részvényeihez kapcsolódó szavazati jogok sorozatonkénti számára, a saját részvényállományokra, az alaptőke nagyságára vonatkozó információkat. A cég több, rendkívüli tájékoztatási körbe tartozó információt nem vagy késedelmesen közölt, a szabályozott információkat nem minden esetben továbbította a média felé.

Mindezek miatt az MNB 10 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki, figyelmeztette a céget, hogy a jövőben határidőben tegyen eleget valamennyi kötelezettségének, és kötelezte, hogy megtett intézkedéseiről tíz napon belül tájékoztassa a jegybankot.

A bírság meghatározásakor az MNB súlyosító körülményként vette figyelembe a jogsértések ismétlődő jellegét, valamint azt, hogy a rendszeres tájékoztatási kötelezettség megsértése miatt már a korábbi felügyeleti hatóság is alkalmazott intézkedést. Enyhítő körülménynek számított, hogy a feltárt hiányosságok – a társaság piaci súlya okán – csekély hatást gyakoroltak a tőkepiaci intézményrendszer egyéb szereplőire, illetve a kibocsátott értékpapírokhoz a magyar tőzsdén egyéb származtatott termék nem kapcsolódik, és a papír a BUX-indexben sem szerepel – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.