asz(210x140).jpg (Array)
Pénzügy

Az ÁSZ számos hiányosságot tárt fel a NAV-nál

Az állami adóhatóság egyes adóbeszedési tevékenységei ellenőrzését fejezte be az Állami Számvevőszék. Mint írják, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feladatköréből adódóan évről-évre az ÁSZ ellenőrzések látókörében van.

A most lezárult szabályszerűségi ellenőrzés megállapította, hogy a NAV személyi jövedelemadóval kapcsolatos egyes tevékenységei szabályozottak és szabályszerűek voltak. Egy korábbi ÁSZ ellenőrzés hasznosulásaként a belső kontrollrendszer részét képező ellenőrzési nyomvonalat 2014 novemberére megfelelően kialakították. Az ÁSZ a kettős adóztatás és a kamatadó ellenőrzésénél tárt fel hiányosságot.

Az elmúlt 10 évben több mint 25 számvevőszéki ellenőrzés érintette az állami adóhatóságot. A most lezárult ellenőrzéssel érintett személyi jövedelemadó bevallási és visszaigénylési rendszert átfogóan utoljára 2004-ben, a kamatjövedelmek utáni adóból származó bevételek beszedése érdekében tett NAV intézkedéseket, valamint a kettős adóztatás elkerülését célzó nemzetközi egyezmények figyelembevételét korábban még nem értékelte az ÁSZ.

Szja

Az ellenőrzés megállapította, hogy az adóhatóság személyi jövedelemadóval kapcsolatos tevékenységei 2012-2015. I. féléve között szabályosak voltak, a NAV a belső szabályozó eszközeit a jogszabályokkal, valamint a belső irányítási és jogalkalmazást segítő eljárásokkal összhangban alakította ki. A személyi jövedelemadóból származó költségvetési bevétel a 2014-ben 1589 Mrd Ft összegben teljesült, és 2014-ben összesen 4,6 millió adóalany teljesítette személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségét. A NAV összes működési folyamatára kiterjedő egységes belső kontrollrendszer, valamint az annak részét képező ellenőrzési nyomvonal kialakítása és hatályba helyezése – az ÁSZ korábbi ellenőrzésének hasznosulásaként – a 2014. év utolsó negyedévében megtörtént.

Kettős adóztatás

Az ÁSZ feltárta, hogy a magánszemélyek jövedelmének a kettős adóztatás elkerülésével kapcsolatos feladatellátása 2012-2015. I. féléve között, az ellenőrzési tevékenység hiányosságai miatt nem felelt meg a személyi jövedelemadóról szóló törvényben, illetve a vonatkozó nemzetközi egyezményekben foglalt előírásoknak. A NAV ellenőrzéseinek több mint felénél nem volt megállapítható, hogy az adóhatóság ellenőrizte-e a bevallásban szerepeltetett, kettős adóztatást kizáró egyezmények hatálya alá tartozó külföldi jövedelmeket, előfordult továbbá, hogy a NAV nem hatályos nemzetközi egyezményt alkalmazott. A 2014-ben a bevallott összes jövedelem 0,1%-a volt külföldi jövedelem, mely magában foglalta a kettős adóztatást kizáró egyezmények hatálya alá tartozó jövedelmeket is.

Kamatadó

A kamatadóra vonatkozó NAV ellenőrzések a 2010-2014. közötti időszakban teljes mértékben nem feleltek meg az adózás rendjéről szóló törvényben foglalt előírásoknak. Az adóalap és a bevallott adó megállapításának helyességén túl a kamatadó kifizetőknél végzett 2014. évi NAV ellenőrzések nem vizsgálták az adózó által a könyvek, nyilvántartások vezetéséhez és a bizonylatok feldolgozásához alkalmazott szoftvereket, informatikai rendszereket. Az ellenőrzött kifizetők (pénzügyi szolgáltatók) 2010-2014. között kiépítették és működtették a kamatadó elszámolására alkalmas informatikai rendszert, ugyanakkor részben biztosították azok sértetlenségének, teljességének és megbízhatóságának kockázatokkal arányos védelmét.

A kifizetőknél a kamatjövedelem utáni személyi jövedelemadó kiszámítása, levonása, bevallása és megfizetése összességében szabályszerűen történt, azonban az informatikai rendszerek biztonságával kapcsolatos hiányosságok miatt fennállt a kamatadó-számítások és adatok hibás kezelésének kockázata. A kifizetők által a 2014-ben megállapított és bevallott kamatjövedelmek utáni személyi jövedelemadó 40,8 Mrd Ft-os összege a személyi jövedelemadóból származó költségvetési bevétel mintegy 2,6%-át tette ki.

Jelentésében az ÁSZ a NAV vezetőjének és az ellenőrzött pénzügyi szolgáltatóknak (kifizetőknek), így a Magyar Külkereskedelmi Bank Zrt. és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. elnök vezérigazgatóinak, valamint a Magyar Posta Befektetési Zrt. vezérigazgatójának fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.