Pénzügy

Robbant a krumpliárbomba

2016 januárjában a mezőgazdasági termelői árak 4,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a növényi termékek árának 10,5 százalékos emelkedésével függ össze, míg az élő állatok és állati termékek ára 4,7 százalékkal csökkent – jelentette a KSH.

2016 januárjában a 2015. januárihoz képest:

  • A gabonafélék ára 4,9 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a kukorica árának 16 százalékos növekedésével magyarázható, miközben a búza ára 8,9 százalékkal csökkent.
  • A gyümölcsök ára 23, a burgonyáé 54 százalékkal a nőtt.
  • Az élő állatok termelői árszintje 3,4, az állati termékeké 7,6 százalékkal alacsonyabb lett.
  • A vágósertés felvásárlási ára 2015. szeptember és december között 15 százalékkal csökkent (369-ről 313 forint/kilogrammra), majd ez a csökkenés megállt és 2016 januárjában 321 forint volt az ár kilogrammonként.

Megnéztük, hogy mi a helyzet a krumpli fogyasztói árával. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint míg tavaly 98-128 forint volt a budapesti piacokon egy kiló burgonya, addig most 168-198 forint között vásárolhatunk, ami 31 és 100 százalék között áremelkedést jelez. Vagyis a termelői árak növekedése begyűrűzött a fogyasztói árakba is.

A Népszabadság korábbi cikke szerint azonban a mostani áraknak nem csak a tavalyi aszályos nyár tett be, ami miatt erősen megcsappant a termés mennyisége. Egyéb hatások is közrejátszottak, nevezetesen a fehéredés. Mármint nem a burgonya fehéredett, hanem a gazdaság, azáltal hogy az EKÁER bevezetése miatt már elég kockázatos feketén behozni az adózatlan olcsó lengyel és német árut. És az is közre játszhatott, hogy pontosan a feketézés miatt tavaly sokan felhagytak a termesztéssel, nem bírván a versenyt az adócsalókkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik