Gazdaság

Méregdrága lett a szegények eledele

burgonya (krumpli, )
burgonya (krumpli, )

A krumpli ára szélsőségesen változhat az időjárás és a termés függvényében. A Népszabadság szerint azonban a mostani áraknak nem csak a tavalyi aszályos nyár tett be, ami miatt erősen megcsappant a termés mennyisége. Egyéb hatások is közrejátszottak, nevezetesen a fehéredés. Mármint nem a burgonya fehéredett, hanem a gazdaság, azáltal hogy az EKÁER bevezetése miatt már elég kockázatos feketén behozni az adózatlan olcsó lengyel és német árut. És az is közre játszhatott, hogy pontosan a feketézés miatt tavaly sokan felhagytak a termesztéssel, nem bírván a versenyt az adócsalókkal.

A zöldség termelői átlagára 122 forint volt januárban, míg tavaly év elején még csak 75 forintot kértek érte a gazdák. És ez meglátszik a fogyasztói árakon is – ma 170-190 forintért vehetünk egy kiló krumplit.

A drágulás ráadásul a legszegényebbeknek fájhat a legjobban. Ők eleve a jövedelmük nagyobb hányadát kénytelenek élelmiszerre fordítani, és a krumpli pont egy olyan zöldség, amiből viszonylagos olcsósága miatt arányaiban többet vesznek, mint a módosabbak. A szegényebbeknek tehát különösen nagy érvágás lehet a mostani drágulás – állapítja meg a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik