Pénzügy
nyugdíjas (szegénység, )

4+1 nyugdíjtipp – hogy a nőknek is jó legyen

24.hu
24.hu

2016. 03. 09. 09:22

Korábban a témában:

Ha Magyarországon egy átlagos férfi ugyanakkora hányadát takarítja meg a fizetésének, mint egy átlagos nő, akkor a férfi dupla akkora nyugdíj-kiegészítést érhet el, mint a nő. Hogy miért? Mert a férfiak többet keresnek, viszont kevesebb ideig élnek. A Bankmonitor nemrég részletes számításokat végzett ezzel kapcsolatban, érdemes elolvasni az eredményeket.

A női szerep hátrányai

A család és a gyermekvállalás miatt a nők szakítják meg évekre a karrierjüket, közülük sokkal többen dolgoznak részmunkaidőben – ráadásul a nők azonos munkakörben még mindig sokszor alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak.

A KSH adatai szerint ez a különbség az utóbbi években ismét növekszik, átlagosan 13,2 százalékkal alacsonyabb bérért dolgoznak a nők Magyarországon. Ezen okok miatt a nők nyugdíja várhatóan alacsonyabb lesz, miközben a család és a munka mellett saját nyugdíjas éveik anyagi biztonságáról is gondoskodniuk kellene.

A munkaerő-piaci hátrányuk mellett ugyanakkor a nők maguk sem készülnek elég tudatosan nyugdíjas éveikre: 44 százalékuk nem rendelkezik pénzügyi tervvel, 53 százalékuk ráadásul azt gondolja, partnere jelentős szerepet fog betölteni nyugdíjas éveinek pénzügyeiben is – míg a férfiaknak csak 34 százaléka gondolja ugyanígy.

Világszerte a nőknek csupán 19 százaléka biztos abban, hogy amit nyugdíjas éveire eltervezett, azt meg is fogja tudni valósítani, és mindössze 40 százalékuk olyan rendszeres megtakarító, aki mindig gondoskodik a nyugdíjcélú megtakarításairól.

Hazánkban csak a nők 27 százaléka rendelkezik rendszeres nyugdíjcélú megtakarítással, miközben 78 százalékuk gondolja úgy, hogy nehezebben fog megélni nyugdíjasként, mint dolgozó nőként.

4 tipp, mit tegyenek a nők

Az Aegon szakértői néhány ajánlást fogalmaztak meg a nők számára, amellyel elősegíthetik, hogy ne csak családjukról, de saját nyugdíjas éveikről is megfelelően gondoskodjanak:

  1. Készítsen bakancslistát nyugdíjas éveiről, hogy mivel szeretne foglalkozni, hogyan szeretne akkor élni!
  2. Készítsen írásos pénzügyi tervet, ehhez kérje pénzügyi tanácsadó segítségét!
  3. Ha nem alkalmazott, törekedjen arra, hogy legalább részmunkaidőben foglalkoztassák.
  4. Készüljön a továbbfoglalkoztatásra és a rugalmas nyugdíjba menetelre!

+ 1 tipp

A Bankmonitor ehhez még egyetlen, de nagyon konkrét tippet tett hozzá, ami ugyan nem csak a nőkre érvényes, de rájuk különösen, és anyagilag sokat jelenthet nyugdíjas korban. Kattintson!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.