Pénzügy

5 pusztító kifogás, ami tönkreteszi majd nyugdíjas éveinket

diakok-fiatalok(210x140)(1).jpg (diákok, )
diakok-fiatalok(210x140)(1).jpg (diákok, )

A Bankmonitor sorra vette azt az 5 kifogást, amelyet az emberek leggyakrabban hoznak fel, hogy indokolják, miért nem tesznek félre pénzt időskorukra. Ahol lehet, megcáfolják őket, ahol pedig nem, ott tippeket adnak, hogyan birkózzunk meg a problémával.

Álomba ringatjuk magunkat

A magyar állami nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan. Álomba ringatja magát, aki azt hiszi, hogy öngondoskodás nélkül boldogul majd nyugdíjas éveiben – szögezik le bevezetőül.

Majd rögtön hozzáteszik: Magyarországon jelenleg három pénzügyi megoldás közül választhatunk ha kifejezetten a nyugdíjas éveinkre szeretnénk félretenni. Nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ).

Ezek közül az elsőt szerintük felejtük is el, mert túl drága. A harmadik jó megoldás, de magunknak kell kezelnünk a megtakarításunkat, ami sok időt és szaktudást igényel. Az önkéntes nyugdíjpénztárat tartják a Bankmonitornál a legjobb lehetőségnek.

Ennek sok oka van, de leginkább az, hogy kicsi havi befizetésekkel is egészen szép összeget lehet félretenni benne, amelyben szerepet játszanak a jó hozamok (eddig legalábbis mindenképpen), az állami támogatás és a kamatadó-mentesség.

Ha valaki 20 évesen elkezd havi 10 ezer forintot befizetni, nyugdíjas korára akár 22 milliója is összegyűlhet. Ez persze csak egy példa, de aki már nem 20 éves, vagy nem tud havonta ekkora összeget félretenni, annak kalkulátorukat ajánlják az esetleges kérdések megválaszolásához:
A számpélda után pedig nézzük végig tételesen, hogy mik a leggyakoribb indokok, amiket idézve sok magyar nem tesz félre pénzt nyugdíjas éveire. Nagy részük szerintünk csak kifogás.

“Nem tudok pénzt félretenni”

Ez az első és legfontosabb indok, különbözik is abban a többitől, hogy ez bizony egy valós probléma, nem puszta kifogás – ismerik el a bankmoitorosok. Magyarországon ma túlzottan alacsonyak a jövedelmek ahhoz, hogy a dolgozók széles körben tudjanak megtakarítani. Rengeteg ember él máról holnapra, a megélhetés költségei minden jövedelmüket felemésztik. Abszolút együttéreznek velük, éppen ezért, segítő szándékkal írják az alábbi tippeket.

Az első és legfontosabb, hogy nem szabad rezignáltan belenyugodnod ebbe a helyzetbe. Képzeljük el, hogy szivárog a gáz az otthonunkban, ami megölhet minket és a családunkat is. Ebben a helyzetben sem maradunk nyugton a lakásunkban, mondván, hogy nincs pénzünk megjavíttatni. Valamit muszáj kitalálnunk, hogy megmeneküljünk.

Ugyanez a helyzet a megtakarítással is. Ha nincs spórolt pénzünk, az hosszú távon ugyanolyan életveszélyes, mint a gázszivárgás. Valahogyan ki kell törni ebből a helyzetből. Növelni kell a jövedelmünket és csökkenteni kell a kiadásainkat.

“Nincs értelme kis összeget félretenni”

Azok után, akik valóban nem tudnak per pillanat pénzt félretenni, valószínűleg azok vannak a legtöbben, akik pár ezer forintot tudnának ugyan félretenni havonta, de úgy vélik, hogy ilyen kis összeggel nincs értelme elkezdeni a megtakarítást, ezért inkább elköltik.

Ez egy borzalmas tévedés. A sok kicsi igenis sokra megy. Sose felejtsük el, hogy a világ leggazdagabb emberei közül milyen sokan kezdték szegénysorban vagy a legegyszerűbb kétkezi munkásként az életüket.

Warren Buffett jelenleg a világ harmadik leggazdagabb embere. Ő például újságkihordással kezdte a karrierjét és szinte minden megkeresett fillérjét félretette/befektette.

Itt egy egyszerű számpélda: ha egy mai harmincéves havonta félretesz mindössze 2 ezer forintot önkéntes nyugdíjpénztárba, akkor 35 év múlva kb. 2,5 millió forint lesz a számláján úgy, hogy csak 840 ezret fizetett be. A többi hozamokból és állami támogatásból jött össze.

Álljon itt egy másik, rövidebb példa és más termékkel. Ha lakástakarékba félreteszünk havi 5 ezer forintot, akkor 4 év múlva lesz 313 ezrünk úgy, hogy csak 240 ezret fizettünk be. Majdnem 100 ezer forint hozam és állami támogatás üti a markunk.

Szerintük ezek a számok meg kell, hogy győzzenek arról mindenkit, hogy érdemes kis összegeket is félretenni.

A „nem élek addig”, „úgyis államosítják/elértéktelenedik/elviszi egy katasztrófa” és a „nem is fenntarthatatlan a nyugdíjrendszer” típusú elutasításokkal szemben is elég meggyőzően érvelnek – kattintson csak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik