Pénzügy

Fizetésemelést szeretne? Íme a leggyakoribb hibák

Mindenki szeretne munkájáért több pénzt kapni, ugyanakkor mindenki utál fizetésemelésért kuncsorogni. Mi az, amit feltétlen kerüljünk el, mert biztosan rossz érv? Kattintson, mutatjuk!

Sok évvel ezelőtt az IBM-nél készítettek egy tanulmányt, amelynek eredménye az lett, hogy a munkavállaló előléptetése és feljebb jutása a cégben csak 10%-ban függ a teljesítményétől, 90%-ban azon múlik, milyen jól adja el a teljesítményét. Azaz, mennyire sikerül felkeltenie a főnöke figyelmét munkájára, milyen benyomást kelt a felettesében.

Martin Wehrle, Németország legnépszerűbb karrier- és fizetés-tárgyalási szakértője könyvében (30 Minuten für Ihre Gehaltserhöhung) jó pár hasznos tanáccsal lát el minket. Habár egyértelműek a két ország közti gazdasági és fizetési különbségek, mégis az emberek ugyanazokkal az érzésekkel küzdhetnek és hasonló gondolatokkal indulhatnak neki egy ilyen tárgyalásnak.

A fizetési tárgyalásban a jó érvek olyanok, mint a fociban a 11-es. Egy esélyt kapsz arra, hogy a saját javadra döntsd el a mérkőzést. Ha viszont gyengék az érveid, azaz gyenge labdát rúgsz, akkor azt a főnök könnyedén kivédi.

Hogyan ne érvelj!

1. “Minden drágább lett, a benzin, az áram, az utazási költségek. Itt az ideje a fizetésemelésnek.”

Wehrle szerint nem jó érvelés, mert ezzel azt a benyomást kelted a főnökben, hogy nem tudod beosztani a pénzed és ez azt veti fel, hogy talán a céges pénzzel sem bánsz gazdaságosan. A vállalat nem szociális hivatal, a teljesítményt díjazzák, ezért inkább azzal érvelj. Másrészt, ha a főnök szánalmára építesz, akkor ne csodálkozz utána, ha szánalmasnak is fog tartani.

2. “3 éve stagnál a fizetésem.”

A főnök erre azt mondhatja, 3 éve stagnál a teljesítményed is. Ha te ugyanazt a szintet hozod, miért járna azért több? – kérdezi Wehrle. Persze Németországban nem csökken úgy a pénz értéke, mint Magyarországon. De annyi igaz, hogy ha több fizetést akarsz, jobb eredményt is várnak el.

3. “Több fizetést vagy átmegyek a konkurenciához!”
Ez teljesen úgy cseng, mintha frusztrált lennél és már jó ideje elégedetlen a fizetéseddel, most pedig verbálisan pisztolyt tartanál a főnök fejéhez.

4. “A kollégám, Tamás többet keres és én is annyit akarok!”

Azért, mert Tamás többet keres, nem tarthatsz többre igényt. Ezenkívül feldühítheted a főnököd, mert nem biztos, hogy jó néven veszi, hogy kitárgyaljátok a béreket, hiszen sok cégnél ezek nem publikus információk – állítja Wehrle.

5. “A cég jól megy, a főnök is új céges autót vezet. Most én jövök!”

Ha ajtóstól rontasz a házba, kalkuláld bele, hogy azzal a lendülettel dobnak ki. Erre a főnököd el fogja magyarázni a köztetek lévő különbséget és kőkeményen elutasítja a fizetésemelési szándékodat.

6. “Vagy több pénzt vagy akkor kevesebbet fogok teljesíteni.”

Megint egy nyomás. Úgy cseng, mint egy frusztrált ember hangja. Az ilyen csapattagot nem szokták szeretni, elsők közt menesztik.
Nyerd meg főnököd partnernek! Ne fenyegesd, ne zsarold! Kerüld az önös érdekeidet, próbáld a céges előnyöket hangsúlyozni!

Következő írásomból kiderül, mik a sikeres fizetésemelés-kérés titkai.

Ha további infókat szeretnél, Facebookon itt megtalálsz!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik