Pénzügy

Költözzön, ha jobb nyugdíjat akar

Nyugdijasok(210x140)(1).jpg (nyugdíjasok)
Nyugdijasok(210x140)(1).jpg (nyugdíjasok)

A nyugdíjunk persze nem attól függ, hogy hol lakunk, hanem hogy mennyit és mekkora fizetésért dolgoztunk. A megyék viszont között azért van jelentős eltérés az átlagos nyugdíjban, mert a különböző megyékben különbözőek a jövedelmi viszonyok és a munkalehetőségek.

nyugdij_1_20160210

Ez egyben azt is jelenti, hogy hiába költözünk Budapestre a nyugdíjas éveinkre, attól még nem lesz több a nyugdíjunk, ha életünket az ország keleti részében éltük le és ott szereztük a jövedelmünk.

Fordítva viszont már jól működhet a dolog, hiszen az egyes megyék alacsonyabb jövedelmi szintjével általában alacsonyabb árszínvonal is jár együtt. Éppen ezért racionális lehet egy életét Budapesten végigdolgozó nyugdíjasnak vidékre költöznie. Így budapesti jövedelmi/nyugdíjviszonyokat élvezhet, vidéki árszínvonal mellett, ami az életszínvonal jelentős javítását teszi lehetővé – adott tippet a Bankmonitor.hu.

A portál a napokban megjelent nyugdíjstatisztikákra reagált, melyek szerint az átlagnyugdíj 106 ezer forint, de a budapesti átlag meghaladta a 140 ezer forintot is. A fővárosban a nyugdíjasok csaknem 14 százaléka 200 ezer forintnál is nagyobb összeget kap, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében majdnem ugyanekkora részük 70 ezer forint alatt tengeti a hónapjait.

nyugdij_2_20160210

Ajánlott videó

Olvasói sztorik