Belföld

Rohamtempóban öregszik a magyar társadalom, a nyugdíjjal is baj lehet

Látszólag fenntarthatóbbá vált a nyugdíjrendszer, de csak azért, mert a járadékok egy részét áttolták az egészségbiztosítási alaphoz.

Tíz éven belül baj lesz a nyugdíjrendszerrel „a kormány felelőtlen viselkedése miatt” – mondta a Világgazdaságnak Simonovits András, az MTA tudományos tanácsadója. A GDP-arányos nyugdíjkiadások ugyan csökkentek, de az csak a látszat Simonovits szerint, hogy ezzel a rendszer egyre fenntarthatóbb lenne, mert csak annyi történt, hogy a rokkantaknak és egészségkárosodottaknak már az egészségbiztosítási alapból fizetnek járadékot.

A legnagyobb gond, hogy az ország népessége 35 éve folyamatosan csökken: 1981-ben még 10,7 millióan voltunk, most már csak 9,9 millióan, a társadalom elöregedésére pedig még rátesz az is, hogy azóta nőtt a születéskor várható élettartam. 1990-ben még 65 időskorú jutott száz 14 év alatti gyermekre, 2014-ben már 122, ami az uniós átlagnál is magasabb. 2060-ra a 65 év felettiek száma már duplája lesz a gyermekekének – derült ki az Európai Bizottság előrejelzéséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik