Pénzügy

Hajléktalan volt, most Berki Krisztiánt láthatja vendégül

24.hu
24.hu

2016. 02. 10. 14:38

A Habitat for Humanity Magyarország Elsőként Lakhatást! programjának köszönhetően az elmúlt évben Gáborral együtt tíz hajléktalan ember jutott valódi otthonhoz, közülük hatan Újpesten.
Korábban a témában:

Gábor 15 év hajléktalanság után jutott otthonhoz a Habitat for Humanity Elsőként Lakhatást! programjának köszönhetően. Berki Krisztián olimpiai bajnok, a program nagyköveteként maga is részt vett annak az újpesti szociális bérlakásnak a felújításában, ahová Gábor karácsony előtt beköltözhetett. Krisztián, a Habitat munkatársaival és a lakást felajánló Újpest Önkormányzatának alpolgármesterével együtt látogatta meg új otthonában Gábort.

„Itt minden nagyon príma”

Kunyhóban élni nem könnyű: nincs víz és áram, fűteni sem lehet rendesen, a biztonság pedig csak a házőrző kutyák éberségén múlik. „Ott mindenért meg kellett küzdeni…, a kényelem az hiányzik”- mesélte még a nyáron, amikor javában folyt annak az újpesti bérlakásnak a felújítása, amit ma már otthonának hívhat. Gábor élete nagyot változott, mióta beköltözhetett a lakásba. Egy éve még nem is álmodott arról, hogy mindez valósággá válik. „Itt minden nagyon príma” – néz körbe Gábor az új lakásában.
Ő maga még mindig leginkább a kényelemnek örül, valójában ennél sokkal többet jelent számára ez a lakás. A beköltözés óta számtalanszor tapasztalta, hogy mennyi előnnyel jár az, ha valakinek van állandó lakcíme, vagy van hol tervezni a jövőjét. Gábort a fia is így találta meg újra: korábban rendszeresen találkoztak, de egy ideje már nem tudták utolérni egymást, mert Gábornak sokáig nem volt se telefonja, se lakcíme és a fiának is megváltozott a telefonszáma. Végül egy riportból értesült róla a fia, hogy merre kell keresnie az édesapját.

Megdolgoznak az otthonukért

A Habitat for Humanity Magyarország Elsőként Lakhatást! programjának köszönhetően az elmúlt évben Gáborral együtt tíz hajléktalan ember jutott valódi otthonhoz, közülük hatan Újpesten. „Önkénteseink segítségével és a program résztvevőinek bevonásával rossz állapotú önkormányzati bérlakásokat újítunk fel. A lakásokba hajléktalan emberek költöznek be bérlőként, akiket a program szociális munkása segít a beilleszkedésben és abban, hogy képesek legyenek otthonukat fenntartani. Leendő ügyfeleink felkutatásában segítségünkre vannak – többek között – a Twist Olivér Alapítvány utcai szociális munkásai is. A programunk sikeres, ezért idén is folytatódik négy szociális bérlakás felújításával.” – magyarázta Szekér András a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója a programról.

Sokaknak lehetne tartós megoldás

A Habitat programja is bizonyítja, hogy Elsőként Lakhatás egy olyan modell, amellyel hatékonyan lehet akár évtizedek óta utcán vagy kunyhóban élő embereket tartós lakhatáshoz juttatni. „Boldog lennék, ha minél több utcán élő ember kaphatna Gáborhoz hasonlóan új esélyt!” – nyilatkozta Berki Krisztián, az Elsőként Lakhatást program nagykövete. Ahhoz, hogy Gáboron és a programban résztvevőkön kívül a többi, több ezer hajléktalan embernek legyen esélye hasonló módon, tartósan kikerülni a hajléktalanságból, szükség van arra, hogy még több önkormányzat és a kormányzat is elköteleződjön az Elsőként lakhatás modell széleskörű bevezetése mellett.

Újpesten fontosnak tartják a lakhatási problémákat

„Ha a hajléktalan személyek lakáshoz juttatásának kérdéséről beszélünk, először tisztáznunk kell, ki mit ért hajléktalanság alatt. Vajon csak az tekintendő hajléktalannak, aki a közterületeken életvitelszerűen él, vagy egy erdőben felépített kunyhóban lakik? Szerintem nem! Hajléktalannak tekinthetők azok is, akik arra kényszerülnek, hogy – és ezen kívül számtalan más példát is lehetne még említeni – egy panellakás félszobájában alapítsanak családot. Két- vagy háromgenerációs családok élnek így összezsúfoltan, az ezzel együtt járó viták, feszültségek közepette.”- nyilatkozta Nagy István, Újpest alpolgármestere. Újpest Önkormányzatának álláspontja szerint elsősorban ezekkel a családokkal kell törődnie, róluk kellene gondoskodnia, de a kerület ezt is csak akkor teheti, ha van rá lehetősége. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy az „Elsőként Lakhatást!” programhoz csatlakozva, együttműködés keretében a városrészben élő hajléktalan személyeknek is segítséget nyújtsanak lakhatásuk megoldásában, és nem zárkóznak el a program bővítésétől sem.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. április 12.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló javaslat szavazása előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást, a javaslatot a képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el.
MTI Fotó: Kovács Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.