Pénzügy

Durvát lépett a Kika, de így is lehet

kika (kika, )
kika (kika, )

A bútoráruház-lánc egységesen körülbelül bruttó 15 ezer forinttal (12,3 százalékkal) emelte dolgozói fizetését – tudta meg a Napi.hu szakszervezeti forrásból. A bérfejlesztés fő megfontolása a szakképzett dolgozók megtartása volt.

Az áruházlánc ezzel reagált a kereskedelemben tapasztalható munkaerőhiányra. A Kika célja, hogy megtartsa szakképzett dolgozóit, hiszen a bútor- értékesítésben egyebek mellett az alapos anyag-, áruismeret, valamint a megfelelő vevőkezelés is kulcsfontosságú.

Új dolgozók is érkeznek

A lánc üzleti beszámolójából kitűnik, hogy alkalmazottai létszámát is bővíti: a 2014/15-ös üzleti év során 593 főt foglalkoztatott, míg a dolgozói létszám idén januárra 649 főre nőtt.

Az áruházlánc munkavállalóinak bérköltsége az elmúlt üzleti évben mintegy 1,76 milliárd forintra rúgott, amelyet 148, 87 millió forint személyi jellegű egyéb kifizetés egészített ki. A Kika egyes dolgozói úgynevezett forgalmi jutalékot kapnak.

A Kika árbevétele az elmúlt üzleti évben közel 23,43 milliárd forintot tett ki.

A Kika bútoráruházak tulajdonosa a dél-afrikai Steinhoff Internatinal csoport, amely nemrég többségi tulajdonrészt szerzett az Extreme Digital Zrt.-ben. Az ügyletnek köszönhetően hamarosan a Kika által forgalmazott termékek jelentős része a webáruház kínálatában is megjelenik.

Béremelések – akik megcsinálták

A magyarországi kiskereskedelem körülbelül 3-5 ezer fős munkaerőhiánnyal küszködik, emiatt egyre több nagy üzletlánc dönthet a bérfejlesztés mellett. Az Auchan például tavaly októbertől átlagosan 10 százalékkal emelte áruházi dolgozói fizetését, mintegy 1,2 milliárd forintnyi ráfordítással. Van mit bepótolni is, hiszen az ágazatban évek óta alig változtak a fizetések, írj a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik