Gazdaság

Putyin a paksi hitel felrúgásáról is tárgyalhat Orbánnal

Orban-es-Putyin(960x640).jpg (orbán viktor, vlagyimir putyin, )
Orban-es-Putyin(960x640).jpg (orbán viktor, vlagyimir putyin, )
Közben kiderült, beszállnának az amerikaiak is. A GE is készül arra, hogy tárgyal a kormányfővel.

Az olajárak mélybe zuhanása és a gazdasági recesszió miatt Moszkva arra kényszerülhet, hogy nem ad hitelt más államoknak – közölte az orosz pénzügyminiszter-helyettes. A Portfolio.hu azt írja, hogy az orosz sajtóbeszámolókból az nem derült ki pontosan, ez vonatkozik-e a korábbi megállapodásokra, de Szergej Sztrocsak igen komoran jellemezte az orosz költségvetés helyzetét.

A költségvetés nyomás alatt, több mint nyomás alatt áll. Azt gondolom, hogy elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy rákényszerüljünk az új hitelek folyósításának felfüggesztéséhez. Az állami költségvetés jelenlegi helyzetére tekintettel az új hitelalapú kötelezettségek fokozott kockázatokkal járnak.

A miniszter-helyettes jelezte, az Irán által még tavaly kérvényezett 5 milliárd dolláros hitelkeretről is tárgyalnak, de megállapodás még nincs. Arról nem beszélt, hogy mi lesz a paksi bővítéshez ígért csaknem 3000 milliárd forintos hitelkerettel. Előzőleg a Népszabadság már pedzegette, hogy Putyin és Orbán minden bizonnyal tárgyal Paksról, amelynek bővítését az oroszok nem gyorsítani, hanem éppen lassítani szeretnék, mert most nincsenek abban a helyzetben, hogy erre eurómilliárdokat hitelezzenek.

Magyar kormányzati források a lapnak nem erősítették meg, hogy Moszkva pénzügyi gondok miatt lassítaná a beruházást, de este Lázár János Pakson járt, ahol egymilliárd forintot ígért a térség fejlesztésére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Paksi Társadalmi Tanács ülésén azt mondta, hogy a Paks II projekt

mindenben az előzetes ütemtervnek megfelelően halad, és azt  az EU sem vitatja, hogy kellenek az új blokkok. Brüsszellel kereskedelempolitikai jellegű vitája van a magyar kormánynak, amely azonban nem veszélyezteti és nem késlelteti a Paks II projekt megvalósítását.

A miniszter arról is beszélt: stratégiai cél, hogy minél több magyar vállalkozás vegyen részt a projekt megvalósításában, valamint olyan biztonságosan működő atomerőmű épüljön, amely hosszú távon olcsó áramot biztosít a lakosság és az ipari fogyasztók számára.

Az állami hírügynökség előzőleg azt írta egy háttérbeszélgetés alapján, hogy a magyar kormány amerikai stratégiai partnerét is érdekli a bővítés, a General Electric (GE) vizsgálja, miként kapcsolódhatna a Paks II beruházáshoz. John G. Rice, a cég globális növekedéséért és az Amerikai Egyesült Államokon kívüli összes üzleti folyamatért felelős alelnöke azt mondta, hogy a kormány és a GE céljai egybeesnek több területen. A Paks II beruházáshoz a GE a teljes turbinaszigetet és a generátort is tudná szállítani, építenének a magyar termelésre és helyi beszállításra. (Lázár János is ezt ígérte – a szerk.) Becslése szerint 1,5 milliárd dollárt tehetne ki a GE beszállításának értéke.

Az alelnök később az állami hírtévében is megerősítette, hogy érdeklődéssel figyelik a paksi bővítéssel kapcsolatos kiírásokat, gőzturbina- és generátortechnológia területén tudnának szállítani, sikeres tender esetén a szállításhoz kapcsolódó tevékenységük jelentős részét Magyarországra telepítenék és a hazai beszállítói arány 40 százalékának jelentős részét tudnák adni. John G. Rice szerint a GE jelentős tenderezési tapasztalattal rendelkeznek erőművi területen, az uniós követelményeket teljesíteni tudják. Az alelnök szólt arról is, hogy készülnek a miniszterelnökkel és a kormány tagjaival való tárgyalásra, ahol megerősítik, a GE felelős befektető, és az is marad Magyarországon a jövőben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik