Pénzügy

Hiba a korhatár előtti ellátások folyósításánál? Erről szó sincs!

Szerdán írtunk róla, hogy a Korkedvezményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi Egyesülete (KNOÉ) közleményben szólította fel a kormányt, haladéktalanul intézkedjen, hogy az irányítása alatt álló Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a visszaható hatállyal a nyugdíjától megfosztott, korhatár előtti ellátottnak átminősített réteg járandósága vonatkozásában, a hatályos jogszabályok szerint járjon el. Az egyesület azt állította, hogy az ONYF nem érvényesítette az 1 százalékos szja-csökkentést a járandóság kiszámításánál, holott kellett volna.

Megkérdeztük a nyugdíjfolyósítót, valóban így van-e. Kiderült, hogy nem.

Ez a szabály

A vonatkozó törvény (5. § (2) bekezdés) értelmében a szolgálati járandóság továbbfolyósított összegét úgy kell meghatározni, hogy a jogosultnak a 2011. decemberben járó szolgálati nyugdíj havi összegét csökkenteni kell a személyi jövedelemadó összegével.

A szolgálati járandóság összege nem csökkenhet ezen jogszabály értelmében a 2012.  január  1-jét  megelőzően  hatályos  szabályok  alapján  csökkentett összegben  folyósított  szolgálati  nyugdíj  esetén  a 2011. december 31-én hatályos kötelező legkisebb munkabér 150 százalékának a szolgálati nyugdíj – 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályok szerint – csökkentési mértékének megfelelően csökkentett összege alá. (Lehet, hogy ez egy kicsit bonyolultan hangzik, de mindjárt összefoglaljuk egyszerűbben is.)

A 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályok alapján teljes összegben folyósított szolgálati nyugdíj esetén a 2011. december 31-én hatályos kötelező legkisebb munkabér 150 százaléka alá nem csökkenhet, ha a jogosult 2011. decemberre járó szolgálati nyugdíjának havi összege ezt az összeget meghaladta.

Mit jelent ez?

Az említett jogszabály rövid lényege az, hogy a nyugdíjfolyósító adatai szerint sok olyan ellátott (4746 fő) van jelenleg, akinek eleve nem 16 százalékos szja-levonást alkalmaztak 2016. január 1-jét megelőzően, hanem annál kevesebbet. Vagyis ők eleve kedvezőbb helyzetben vannak szja-levonás szempontjából, mint a többiek. Ebből következik, hogy őket nem érintette az adócsökkentés. Hiszen az ő ellátásukat a korábbiakban is az aktuális szja-nál kisebb mértékben csökkentették – írta megkeresésünkre az ONYF.

Jelenleg egyébként összesen 24 800-an kapnak korhatár előtti ellátást (=szolgálati járandóságot), és a többségnél (20 054 fő) érvényesítette a nyugdíjfolyósító januártól az szja-csökkentést – nyugatattak meg. Az ő járandóságuk tehát nemcsak az 1,6 százalékos nyugdíjemelés, hanem az szja-csökkentés miatt is emelkedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik