Pénzügy

4 milliárd forintos gigabírságot szabott ki a GVH

bankszövetség (bankszövetség)
bankszövetség (bankszövetség)

Információs kartell miatt több, mint 4 milliárd forint bírságot szabott ki a GVH. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint

a Magyar Bankszövetség – a Bankárképző közreműködésével – 12 éven át a verseny korlátozására alkalmas módon működtette a „BankAdat” adatbázist, így lehetővé tette a bankok számára, hogy egyedi, üzleti titoknak minősülő, stratégiai adatokat osszanak meg egymással. A jogsértésért összesen 4,015 milliárd forint bírságot szabott ki a GVH.

A GVH részletesebb indoklása szerint ezek az adatok például mennyiségekre, költségekre, keresletre, nyereségességre vonatkoztak. Ezek segítségével pedig a bankok naprakész információval rendelkezhettek a piacról, a piaci folyamatokról, versenytársaik teljesítményéről, üzletpolitikájáról, illetve stratégiájáról.

A határozat érdekessége, hogy a GVH mögöttes felelősként nevesítette határozatában azokat a pénzintézeteket, amelyekkel szemben a kiszabott bírság behajtása iránt intézkedik abban az esetben, ha a Bankszövetséggel szemben a végrehajtás nem vezetne eredményre.Ezek gyakorlatilag a vezető bankok Magyarországon:

Budapest Bank, CIB, Erste, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen, UniCredit, Magnetissimo, Banif, Commerzbank, Quaestor, FHB Kereskedelmi Bank, Gránit, KDB, Cetelem, Takarékbank, Sberbank, Merkantil, Porsche, Sopron Bank, Erste Lakástakarék, FHB Jelzálogbank, Fundamenta, OTP Jelzálogbank, OTP Lakástakarék, UniCredit Jelzálogbank, Axa, BNP, Citibank, Crédit Agricole, Deutsche Bank, ING.

Megkerestük a Bankszövetséget és a Bankárképzőt, amint reagálnak, frissítjük a cikkünket.

FRISSÍTÉS 16:00. Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Bankszövetség a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését, amely során a hivatal négymilliárd forintos büntetést szabott ki a szövetség BankAdat elnevezésű szolgáltatása miatt – közölte a bankszövetség kedden az MTI-vel.

A szakmai szervezet a közleményében hozzátette: a GVH döntése jogilag és szakmailag értelmezhetetlen, olyan hibás feltételezéseken és következtetéseken alapul, amelyek figyelmen kívül hagyják a piaci verseny működését.

A büntetést fizető bankszektor és a bankszövetség a döntésből eredő kötelezettségeinek eleget tesz, de igénybe fog venni minden hazai és nemzetközi jogorvoslati lehetőséget, mivel elfogadhatatlannak tartja azt – írták.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik