Pénzügy
pénz (ksh, átlagkereset, fizetés, bér, )

LMP: Fizessen a kormány késedelmi kamatot a rosszul járt dolgozóknak!

24.hu
24.hu

2016. 01. 11. 13:25

Korábban a témában:

Az ellenzéki párt felszólítja a kormányt, hogy a közszféra drasztikus leépítésével való riogatások helyett tegye rendbe a kifizetéseket, kárpótolja a dolgozókat késedelmi kamatok kifizetésével, ahogy azt a törvény is előírja, és ne növelje tovább a dolgozói szegénységet a közszférában. December eleje ugyanis a közalkalmazotti bérek késedelmes kifizetésétől volt hangos.

A kormány ahelyett, hogy azonnal lépéseket tett volna és kivizsgálta volna a késések okát, hagyta, hogy a kincstár és az intézmények egymásra mutogatása közben több százezer állami alkalmazott fizetése, vagy annak egy része ragadjon bent karácsonykor. A helyzet azóta sem javult: rengetegen vannak, akik a decemberi bérüknek is csak a töredékét kapták meg január elején – tették hozzá. Az államkincstár hétfő délelőtti közleménye szerint egyébként már minden rendben van.

A közmunkásokkal is kibabráltak

De nemcsak a bérkifizetések terén tétlen a kormány: egyelőre semmi jel nem mutat arra, hogy a közmunkások mélyen a szegénységi küszöb alatti bérét idén tisztességgel megemelje, így a közmunkabér és a minimálbér közti távolság még nagyobbra, 21 ezer forint fölé nő. Miközben ma már minden negyedik állami alkalmazott közmunkás, és a létszámuk a 200 ezret is meghaladja, a kormány tudatosan tartja nyomottan a béreiket, így a közmunkabérek befagyasztása és a közmunkások számának erőltetett emelése egyre több dolgozót taszít a biztos szegénységbe.

A zöldpárt végül jelezte: kiáll azért, hogy ha már érdemi munkahelyteremtést nem képes az Orbán-kormány végrehajtani, a dolgozói szegénység felszámolásában haladjon előre és ne visszafelé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.