Pénzügy

Varga: 2 százalék alatt lesz a 2015-ös hiány

varga mihály (Array)
varga mihály (Array)

Az államháztartás központi alrendszerének 2015. évi hiánya 1218 milliárd forint, a GDP-arányos hiány várhatón 2 százalék lesz – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az előzetes számok alapján szerdán, Budapesten, sajtótájékoztatón. Az adósságszint pedig 76 százalék alá csökken. Vagyis az államháztartás helyzete még a várakozásoknál is kedvezőbben alakult.

A Portfolio.hu tudósításában arra is kitér, hogyan lesz a majdnem 3,5 százalékosból 2 százalék alatti a GDP-arányos eredményszemléletű egyenleg:

  • Az EU által nem utalt pénzeket az uniós módszertan szerint mindenképp bevételként kell elszámolni, függetlenül attól, hogy tartanak-e a viták, és hogy emiatt nem fizetett az EU.
  • Az önkormányzatok egyenlegében többlettel kalkulál az NGM a 2015-ös évre.
  • Ezen kívül különböző korrekciókat kell még végrehajtani, amiket figyelembe véve adódik a tervezettnél kedvezőbb uniós módszertan szerinti hiány.

A pozitív számok kialakulása annak köszönhető a miniszter szerint, hogy a magasabb gazdasági növekedés magasabb adóbevételeket eredményezett. A bruttó bér- és keresettömeg is jobban alakult: 6,2 százalékkal növekedett, a várt 4,8 százalék helyett – tette hozzá. A fogyasztási kiadások is növekedtek, ezek a tényezők járultak hozzá a költségvetés helyzetének javulásához. 550 milliárd forint körül alakultak magasabban, mint ahogyan azt a kormány tervezte. Ebben a fehéredési hatás is benne van – ismertette Varga. Arra is emlékeztetett, hogy most már 200 ezer online pénztárgép van üzemben. A gazdaság tavaly 2,8-2,9 százalék körül bővült, az infláció pedig 0 százalék körül alakult.

Varga Mihály kérdése válaszolva azt is elmondta a tájékoztatón, hogy az idei évben is tavasszal fogja elkészíteni a következő évi (2017-es) költségvetés tervezetét. A tudósítás szerint azt is hozzátette, hogy a tervezési folyamat felülvizsgálatát nem indokolja az, hogy a korai tervezés és elfogadás miatt később a tényleges számok nagyobb eltérést mutathatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik