Gazdaság

Tizedével magasabb lett a hiány, mint amit egész évre vártunk

24.hu
24.hu

2015. 12. 22. 16:51

Az államháztartás központi alrendszerének első tizenegy havi hiánya 970,7 milliárd forint lett, az idén novemberben 154,5 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a részletes adatokat a honlapján csütörtökön.

A most közölt adatok megegyeznek a hónap elején publikált előzetes számokkal. Az államháztartás egyenlegét az év első tizenegy hónapjában a központi költségvetés 1038,5 milliárd forintos deficitje és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 45,8 milliárd forintos, illetve az elkülönített állami pénzalapok 22,0 milliárd forintos többlete adta.

Tavaly november végén 713,7 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének deficitje, a két év azonos időszaka közötti különbség továbbra is elsősorban az uniós források eltérő alakulásából fakad. A költségvetés eddig több mint 500 milliárd forinttal magasabb kifizetést teljesített, hogy biztosítsa a hazai fejlesztések megvalósulását és elkerülje az esetleges forrásvesztést – hívta fel a figyelmet a tárca. Az első tizenegy havi hiány az egész évre várt deficitnél 8,8 százalékkal magasabb.

Az uniós módszertan szerint számított hiánycél az idei év végére változatlanul a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százaléka, amely továbbra is reálisan tartható, azonban akár ennél alacsonyabb is lehet – erősítette meg az NGM az előzetes adatokban közölteket.

Novemberben 304 milliárd forint uniós bevételt és mintegy 665 milliárd forinttal több adóbevételt könyvelhetett el a költségvetés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az utóbbi főként a hazai gazdaság teljesítményének és a gazdaság fehérítése érdekében hozott kormányzati intézkedéseknek köszönhető. “A magyar reformok működnek, és ezt az államháztartás stabil helyzete is mutatja” – írja a minisztérium.

A központi költségvetés első tizenegy havi bevételei 209 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakát. Nőttek egyebek mellett a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a jövedéki adóból, a személyi jövedelemadóból származó bevételek, a költségvetési szervek bevételei és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok saját bevételei. Elmaradtak viszont az előző év azonos időszakitól a fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések is – közölte az NGM. A központi költségvetés november végi halmozott kiadásai mintegy 309 milliárd forinttal nőttek 2014 azonos időszakához viszonyítva.

A nettó kamatkiadás az első tizenegy hónapban 888,0 milliárd forint volt, csaknem 34 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A társadalombiztosítási alapok 2015. november végi 45,8 milliárd forintos többlete a Nyugdíjbiztosítási Alap 50,1 milliárd forintos szufficitjéből, valamint az Egészségbiztosítási Alap 4,3 milliárd forintot megközelítő hiányából tevődik össze. Egy évvel korábban az első tizenegy havi többlet ennek mintegy 4,3-szorosa volt. A különbség részben a bevételi oldalon jelentkezett, az alapok összes bevétele 48,2 milliárd forinttal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a kiadási oldalon viszont 2,4 százalékos növekedés volt – áll a tájékoztatásban.

Az elkülönített állami pénzalapok január-novemberi 22,0 milliárd forintos többlete csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az alapok összes bevétele 59,0 milliárd forinttal, kiadásai pedig 63,3 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az adóbevételeket részletezve az NGM kifejti: január-november hónapban a költségvetésnek 5011,8 milliárd forint bruttó áfa-bevétele keletkezett, ez 6,2 százalékkal több az előző évinél.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az év első tizenegy hónapjában 1534,9 milliárd forint volt, ami 1617,6 milliárd forintos bruttó befizetés és a 82,7 milliárd forintos kiutalás egyenlegeként képződött. Ez a bevétel 86,0 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél.

A társasági adóból a központi költségvetésben az év első tizenegy hónapjában 316,8 milliárd forint bevétel keletkezett, ami 38,8 százalékkal haladta meg az előző évit.

A jövedéki adóból az első tizenegy hónapban 907,1 milliárd forint folyt be, az egy évvel korábbinál 70,6 milliárd forinttal, 8,4 százalékkal magasabb.  A pénzügyi szervezetek 2010-ben bevezetett különadójából november végéig a központi költségvetésnek 112,4 milliárd forint bevétele származott, amely 0,7 milliárd forinttal magasabb a 2014. év azonos időszakának bevételénél. A pénzügyi tranzakciós illeték mérlegsoron a költségvetésnek január-novemberben 191,1 milliárd forint bevétele keletkezett, amely 62,9 milliárd forinttal maradt el az előző év azonos időszakától.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.