Pénzügy

Pénz, haza, család – a NAV új vezetője évet értékelt

Tállai Orbán portréjával (orbán viktor, tállai andrás, puskás ferenc labdarúgó akadámia, )
Tállai Orbán portréjával (orbán viktor, tállai andrás, puskás ferenc labdarúgó akadámia, )

Hat év alatt 3600 milliárd forinttal maradt több a családok zsebében az új személyi jövedelemadó rendszerének és a családi adókedvezmény 2010-es bevezetésének köszönhetően – ismertette az adórendszer eddigi eredményeit szerda reggeli sajtótájékoztatóján Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár a Portfolió tudósításában.

tállai 8 (Array)
Balra Tállai András államtitkár, a NAV vezetője (Array)

Az egykulcsos adó bevált

Tállai megítélése szerint az egykulcsos szja 2010-es bevezetése nagyban segítette az országot, hogy kikerüljön a válságból és fordulatot hozott a demográfiai válságban is.

Szerinte az egykulcsos jövedelemadó és a családi adókedvezmény 2011-től évente mintegy 500 milliárd forinttal többet hagyott a magyar családoknál. 2015-ben 660 milliárd forint közelében lesz várhatóan ez a többlet.

Elmondta: jövőre 5000 forinttal többet vehetnek igénybe, 25 ezer forintra nő a havi adókedvezmény a kétgyermekeseknek, ez 380-390 ezer családot érinthet kedvezően – részletezte. Ez a családi adókedvezmény-növelés összesen 15 milliárd forinttal javítja a családi büdzséket. Emlékeztetett arra, hogy idén novemberig 10 ezer házaspár vette igénybe a házastársi kedvezményt.

Kiemelte: a családi adókedvezmény igénybevétele 1,1 millió embert érintett, 300 ezer embernek pedig egyáltalán nem kellett adót fizetnie.

Összesen 6 év alatt 3600 milliárd forinttal több maradt az emberek zsebében az új szja-rendszernek köszönhetően, 1300 milliárd forint adókedvezmény címén került a családok kasszájába.

Azt gondolom, hogy ez jelentős eredmény. A fogyasztás és a kiskereskedelmi fogalom növekedése többek között ennek is köszönhető. A kormány jövedelemadó politikája sikeres és a családok érdekét szolgálja

– vélekedett Tállai.

Csökken az áfa

Tállai András emellett a 2016-ban várható fontosabb adóváltozásokból kiemelte az áfa-csökkentéseket. Ez 2 irányú, egyrészt a sertéshús áfája 27%-ról 5%-ra mérséklődik, ennek köszönhetően a teljes sertés termékpálya alacsonyabb kulccsal adózik, másrészt az újonnan épített lakások áfája is 5%-ra csökken.

Ez a lakásáfa-csökkentés egy komplex lakástámogatási rendszernek a része – ismertette.

Megismételte: 5%-os lakásáfa csökkentéstől azt várja a kormányzat, hogy mintegy 5000 új lakás épül meg, ez 100-120 milliárd forintnyi plusz beruházást generálhat és 5-7 ezer fővel növeli a foglalkoztatást.

Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha az alacsonyabb áfakulcsot az eladó nem akarja érvényesíteni az új lakás árában, Tállai kifejtette: ez a két fél megegyezésén múlik. Ha az eladó nem akarja érvényesíteni az alacsonyabb áfakulcs hatását és ezzel a vevő nem ért egyet, akkor a vevő bírósághoz fordulhat. A hatóságnak, a kormánynak és a NAV-nak nincs semmilyen szerepe ilyen értelemben – tette hozzá.

Online kasszák

Szerda reggeli lapértesülések szerint az online kassza kiterjesztését megúszhatják a fodrászok és a kozmetikusok. Az erre vonatkozó kérdésre Tállai András úgy felelt, hogy az online kassza kiterjesztésének időpontja egyelőre kérdéses, mivel döntés előtt van a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik