Pénzügy

Januártól osztályozza az adózókat a NAV

nav (nav, adó, szja, adózás, )
nav (nav, adó, szja, adózás, )

Januártól számos változás lép hatályba az adózás rendjéről szóló törvényben, közülük a legjelentősebb, hogy az adóhatóság kategorizálja az adózókat, és eltérő eljárási szabályokat alkalmaz a megbízható és kockázatos adózókra – írta az MTI.

A megbízható adózói státusz feltétele többek között, hogy az adózó legalább 3 éve folyamatosan működjön (vagy legyen áfa-regisztrált), ne rendelkezzen 500 ezer forintot meghaladó nettó adótartozással, és ne minősüljön kockázatos adózónak.

A megbízható adózók számos kedvezményben részesülnek, így például a részükre kiszabható mulasztási bírság és adóbírság felső határa a fele az általánosnak. A velük szemben fennálló maximum 500 ezer forint összegű tartozásra az adóhatóság évente egy alkalommal automatikusan 12 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyez.

Az adóhatóság kockázatosnak minősíti azokat az adózókat, akik:

  • nagy összegű adóhiányt vagy tartozást halmoztak fel,
  • be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatnak,
  • egy éven belül ismételt üzletbezárásra büntettek.

A kockázatos adózók esetében az adóhatósági ellenőrzés határideje 60 nappal meghosszabbodik, a visszaigényelt áfa kiutalási határideje 75 nap lesz, az őket terhelő késedelmi pótlék a jegybanki alapkamat ötszöröse, a kiszabható mulasztási bírság és adóbírság legkisebb mértéke az általános szabályok szerint kiszabható bírság felső határának 50 százaléka, a kiszabható bírság felső határa pedig az általános szabályokhoz képest 50 százalékkal emelkedik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik