Pénzügy

Leválasztották az MKB bank rossz portfólióját

Megtörtént az MKB bank rossz portfóliójának leválasztása – közölte Tóth István, a Szanálási Alap és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) szóvivője az MTI-vel szerdán. Tóth István elmondta: az úgynevezett szanálási törvény alapján a Szanálási Alap megalapította a Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt.-t (MSZVK), amely fölött a tulajdonosi jogokat a szanálási feladatkörben eljáró Magyar Nemzeti Bank (MNB) mint szanálási hatóság gyakorolja.

Az MSZVK funkciója a szanálás során az MKB Bank leválasztandó rossz portfoliójának megvásárlása, ez a portfolió a bank két leányvállalatának, a követeléseket tulajdonló MKB Pénzügyi Zrt.-nek, valamint a kereskedelmi ingatlanokat birtokló Resideal Zrt.-nek a tulajdonában van. Kifejtette: a portfolió megvásárlása érdekében a Szanálási Alap december 12-én 10 éves futamidőre 45,5 milliárd forint és 166,9 millió euró hitelt vett fel jogszabályon alapuló állami készfizető kezességvállalás mellett a K&H Bank, az Erste Bank, az OTP Bank és az UniCredit Bank alkotta konzorciumtól. A felvett hitelt a Szanálási Alap december 22-én az MSZVK-nak továbbhitelezte.

Tóth István elmondta: az MKB Bank leválasztandó rossz portfoliójának MSZVK általi, némileg a piaci érték fölötti, tényleges gazdasági értéken történő megvásárlását az Európai Bizottság a december 16-án nyilvánosságra hozott határozatával jóváhagyta. A határozat következtében az MSZVK lesz a tulajdonosa az MKB Bank nem csupán rossz, hanem megtisztított jó részének is, és a bank 100 százalékos részvénycsomagját 2016 végéig értékesítik.
A Szanálási Alapnak az MKB Bank sikeres szanálásával az a célja, hogy egy stabil, versenyképes, jövedelmező bank jöjjön létre, amely már 2016 első felében képes lesz profitot termelni – mondta az alap szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik