Pénzügy

A Vajna-ügy miatt sokallhatott be az MKB

Az MKB Bank, mint a hazai bankrendszer felelősségteljes szereplője, aggodalommal figyeli azt a káros tendenciát, hogy a médiában egyre gyakrabban jelennek meg olyan írások, beszámolók és hírek, amelyek nyilvánvalóan banktitkot sértenek – írta a bank szerdán a lapoknak elküldött közleményében. A hvg.hu szerint nem véletlen az időzítés azután, hogy kiszivárgott, az MKB is részt vehet Vajna TV2-ős vásárlásának finanszírozásában.

Az MKB szerint az ilyen esetekben gyakran nem csupán az ügyfelek törvényileg védett jogain esik csorba, de az érintett pénzintézetek, illetve a hírbe hozott ügyfelek üzletei érdekei is sérülnek. Még abban az esetben is, sőt akkor a leginkább, amikor a banktitok megsértése hamis tájékoztatással párosul.

Az elmúlt esztendőben az MKB Bank óriási erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy sikeresen végrehajtsa azt a reorganizációs folyamatot, amelynek eredményeképpen az európai és magyar bankrendszer stabil és értéket termelő szereplőjévé erősödött. Ennek a szanálási folyamatnak egyes állomásait gyakran kísérték olyan médiahangok, amelyek – amellett, hogy nyíltan szembehelyezkedtek az MKB Bank ügyfelei és a magyar adófizetők érdekeivel – banktitkok kiszivárogtatásával igyekeztek ártani. Az MKB Bank menedzsmentje a reorganizációra összpontosított erőfeszítései után most kellő határozottsággal szándékozik fellépni az ilyen nyilvánvaló jogsértések ellen. Miután az Európai Bizottság 2015. december 16-án támogatta és jóváhagyta a reorganizáció legkritikusabb szakaszát, s ezzel az MKB Bank világos menetrend mellett, tervezhető módon zárhatja le a 2014-ben megkezdett szanálási folyamatot, a menedzsment úgy döntött, hogy innentől kezdve a korábbinál lényegesen nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a törvény betűjét és szellemét szem előtt tartva lépjen fel a banktitok megsértőivel szemben.

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) egyértelműen fogalmaz, vagyis banktitok „az egyes ügyfelekről a pénzügyi intézmény rendelkezésére álló tény, információ, megoldás vagy adat, amely ügyfél személyére, adataira, vagyoni helyzetére, üzleti tevékenységére, gazdálkodására, tulajdonosi, üzleti kapcsolataira, valamint a pénzügyi intézmény által vezetett számlájának egyenlegére, forgalmára, továbbá a pénzügyi intézménnyel kötött szerződéseire vonatkozik.” És abban sem hagy mérlegelési szabadságot, hogy miként kell eljárnia mindenkinek, aki banktitok birtokába jut: „köteles azt időbeli korlátozás nélkül megtartani”.

Az MKB Bank nem tolerálhatja tovább a sorozatos törvénysértést, ezért a jövőben minden ilyen esetben azonnal feljelentést tesz, és erre fogja buzdítani a Magyar Bankszövetségen keresztül az összes magyarországi pénzügyi szolgáltatót. Ezzel párhuzamosan kapcsolatba lépünk az újságírókat, a laptulajdonosokat és a tartalomszolgáltatókat tömörítő szervezetekkel és érdekképviseletekkel annak érdekében, hogy közösen találjuk meg azt a megoldást, ami egyaránt szolgálja a szabad és felelős tájékoztatás, valamint a banktitok védelmének szempontjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik