Pénzügy

Akár ki is jöhet a lakás ára az új csokból (x)

Szerdán jelentette be Lázár János, hogy tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam a lakhatási kérdések rendezéséhez azoknak a pároknak, amelyek tíz éven belül három gyermeket vállalnak. A családi otthonteremtési kedvezményt (csok) kiterjesztéseként további tízmillió forintot is kaphatnak a családok hitelbe, huszonöt éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb három százaléknál. Önerős építkezésnél pedig ötmillió forintig visszaigényelhető lesz az áfa.

Minimum mekkora lakást kell venni?

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteki közlése szerint az új otthonteremtési rendszerben is lesznek négyzetméterhatárok. Tuzson Bence az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában azt mondta, hogy a támogatást akkor kaphatják meg a családok, ha a lakás, amelyet vásárolnak, legalább annyi négyzetméteres, mint a családban élő gyermekek száma hússzal szorozva. Ezek szerint egy háromgyermekes családnak például legalább hatvan négyzetméteres lakást kell vásárolnia. (Ház vásárlása esetén harminc négyzetméterrel kell szorozni, vagyis ha az előbb említett család házba költözne, akkor minimum 90 négyzetmétereset kellene vásárolnia a támogatáshoz.)

Amit még fontos tudni: ha valaki korábban kapott már családi otthonteremtési kedvezményt (csok), akkor ennek összegét le kell vonni a tízmilliós támogatásból.

S bár 60 négyzetméter nem tűnik túl soknak egy háromgyerekes családnak, néztünk pár olyan lakást a Költözzbe.hu-n, amelyek alig több mint ekkorák, de legalább 1+2 két félszoba található bennük. Most a mintegy 8 ezer ajánlatból három téglalakást mutatunk be.

1. Újszerű, lakóparki

A XXII. kerületben lévő 1+2 félszobás, 62 négyzetméteres erkélyes lakásra azt írják, 2009-ben épült, jól felszerelt (redőny, klíma, riasztó, biztonsági ajtó), jó beosztású. A ház hőszigetelt, így mint az eladó írja, alacsony a fűtési költség. A képek alapján hangulatos a lakás kialakítása.

12.21. lakás_1
Azt is írják, hogy kedvezményes az ár, de csak 3 hétig. Viszont nem tudni, hogy ez lejárt-e már, mert 26 napja adták fel a hirdetést. A kedvezményes ár 20,8 millió forint, ami 11 százalékkal kevesebb négyzetméterre vetítve, mint a kerületi háromszobás lakások átlagos kínálati ára. És ha még jövőre is eladó lesz, akkor majdnem ki is jön az ára az új csokból.

2. Újszerű, lakóparki

Szintén 1+2 félszobás, de 63 négyzetméteres a XXI. kerületi összkomfortos, a leírás szerint kiváló elosztású lakás (2000-ben épült, de még újszerűnek minősíti az eladó). A fűtés házközponti rendszerről megy, (egyedi mérős) parkolás a belső udvaron lehetséges. Ez is fiatalos kialakítású ingatlan.

12.21. lakás_2
Az ára 22,5 millió forint, amely 37 százalékkal több 1 négyzetméterre vetítve, mint amennyi a többi kerületi háromszobás lakást eladó tulaj árelvárása.

Jó beosztású, jó állapotú

17 éve épült zuglói (XIV. ker.) házban kínálják ezt a 70 négyzetméteres, 1+2 félszobás (amerikai konyhás), igényes kialakítású lakást, egyedi fűtéssel. Akinek fontos: a házban kamerarendszer működik. Kiderül az ajánlatból az is, hogy a közös költség 15 300 forint, a rezsi fogyasztás alapján megy.

12.21. lak
Az ára 26,9 millió forint, amely kicsivel (5 százalékkal) kevesebb négyzetméterre, mint amennyit átlagban a többi kerületi eladó kér a 3 szobás téglalakásokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik