Belföld

Lázár megdöbbent azon, hogy szerződést bontottak Ákossal

Vissza nem térítendő támogatást ad a kormány három gyerekért. Az idei utolsó Kormányinfót tartják a Parlamentben, folyamatosan nyomon követjük az eseményt.

“Azzal büntette önöket a magyar kormány, hogy 70 órát kellett engem hallgatniuk” – mondta Lázár János az idei utolsó Kormányinfó-sajtótájékoztató elején az összegyűlt újságíróknak. 1250 oldal felkészülési anyagot állítottak össze ehhez munkatársai, 2500 kérdést tettek fel az újságírók, a legtöbbet a Hír TV. Lázár szerint ez a diszkriminációmentesség jele.

Brüsszelben nincs karácsony

Az e heti kormányülésen érintették a bevándorlás kérdését. A határzár létesítése óta, a magyar-szerb határon át 1100-an jöttek át, “ez nem volt akármi” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint a kormány intézkedései jelesre vizsgáztak. A V4-es együttműködést a menekültválságban az elmúlt öt év legnagyobb külpolitikai eredményének nevezte Lázár. A menekültüggyel összefüggésben két kötelezettségszegési eljárás van érvényben hazánk ellen, Brüsszel december 24-ig vár választ. Lázár ezt a karácsony miatt furcsállta, de azt mondta, eleget tesznek neki.

Tíz külföldi vett földet

165 ezer hektárnyi földet árvereztek el, ebből 102 ezernek lett gazdája a nyilvános árveréseken. Még december 30-án is lesznek földárverések, januárban tájékoztatják a kormányt a program működéséről. Tíz külföldi földműves – köztük nyolc kettős állampolgár – vett földet, összesen 742 hektárt. Új mezőhegyesi ménesbirtokot és mintagazdaságot alapítanak, ennek felelőse Farkas Sándor országgyűlési képviselő lesz. A földeladásokból befolyó összegekből ipari parkok kialakításához alkalmas területeket vennének, amiket eladnának az önkormányzatoknak – hangzott el.

Három gyerekért tízmillió

Önerős építkezéseknél ötmillió forintig visszaigényelhető lesz az áfa – jelentette be Lázár a lakásáfa-csökkentés kiegészítéseként hozott intézkedést. A CSOK összegét két gyermeknél 2,6 millió forintra növelik, három gyermeknél új programot indítanak: ez tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást és további tízmillió forintos hitelt eredményez 25 éves futamidővel, a kormány vállalja, hogy ez idő alatt a kamat nem megy 3% fölé. A három gyermeket a vállalás idejétől számítva tíz éven belül kell világra hozni. 300 négyzetméterig nem kell építési engedélyt kérni, elég lesz a bejelentés. Típusterv-katalógust is készíttet a kormány.

Nettó befizetők vagyunk

A 2007-2013-as támogatási ciklust a kormány december 31-én lezárja, egy eurócentet sem fogunk elveszíteni. Mindez hatással lesz az ország idei gazdasági teljesítményére is. 9100 milliárd forint kerül kifizetésre, ehhez képest 2500 milliárd forinttal járultunk hozzá az uniós kasszához. Ha azt is hozzávesszük, hogy mennyi vámról mondtunk le, akkor a két összeg nem tér el annyira egymástól, de nettó befizetők vagyunk – jelentette ki a miniszter. Szerinte a németek jártak jól, mert a beruházások a német gazdaságban csapódtak le, a következő ciklusban viszont a magyar kkv-k nyerhetnek.

Lázárnak nem fontos Vajna

Miért olyan fontos az állam számára Andy Vajna? – kérdezte a Népszava újságírója. Lázár szerint nem támogatta a kormány Vajnát, az Eximbank piaci hitelt biztosított számára a TV2 megvásárlásához. Az Eximbanknak belföldi szolgáltatásra is van lehetősége, nem támogatott hitelt kapott, ebben nincs közpénz – jelentette ki a miniszter. Az Eximbank az exportáló vállalkozásoknak nyújt támogatott hitelt.

A kormány nem korlátoz szoborállítókat

Magyarország demokratikus jogállam, a kormánynak nincs joga az egyesülési jog korlátozására – mondta Lázár a Hóman-szoborral kapcsolatban. Szerinte ha valakinek baja van azokkal a civilekkel, akik szobrot akarnak állítani, azok fordulhatnak a megfelelő szervekhez, de az nem a kormány. Az ügyészségnek és a bíróságnak van lehetősége a civil szervezetek korlátozására – mondta. A Hóman-szobrot állító szervezet a közpénzből kapott támogatást visszafizette, a kormány ezzel lezárta a maga részéről az ügyet – mondta.

Feljelentés Gyurcsány cége miatt

Arról, hogy Gyurcsány cége, az Altus Lengyelországban is kapott 400 ezer eurós uniós megbízást, Lázár azt mondta: a lengyel kormányhoz fordulnak, hogy közösen lépjenek fel Brüsszelben a „súlyos visszaélésre utaló” szerződés felbontása érdekében. Cinizmusnak nevezte, hogy az EU csak akkor indít eljárást, ha bejelentést tesznek, ezért ő maga – bár azt mondta, nem szokott feljelentést tenni – ebben az ügyben az OLAF-hoz fordul.

Bárhol kelendő a magyar orvos

Az orvoselvándorlásról azt mondta Lázár: az EU legjobban képzett orvosai a magyarok, bárhol kelendőek a világon. Egy német háziorvosi fizetéssel nem tudunk versenyezni, idén 130 ezer forinttal kapnak többet, mint tavaly, jövőre ugyanennyivel emelik a fizetésüket. A rezidensek körében érdemben sikerült csökkenteni az elvándorlást. Lázár az orvosi egyetemek fejlesztését javasolja, a professzorgárda egyre inkább elöregszik, noha az alapképzés világszínvonalú. Akár a mostani egyetemekről is leválasztva kell fejleszteni az intézményeket, több embert kell felvenni, a külföldiek előtt is jobban meg kell nyitni.

Heti simicskázás

Mészáros Lőrincről és Sánta Jánosról azt mondta Lázár, hogy senki magánvagyonával nem foglalkozik a kormány, ha a Hír TV-nek tudomása van arról, hogy törvénytelenül szerezték vagyonukat, akkor tegyenek bejelentést, de a csatornától pikánsnak tartja a kérdést, a tulajdonost tekintve.

Lázár szerint Kövért provokálják

A Pesti Srácok újságírója kérdésében médiahisztinek nevezte, ami Kövér László nőkkel kapcsolatos kijelentései miatt történik. Azzal kapcsolatban, hogy Ákos hasonló kijelentései miatt a Telekom szerződést bontott a zenésszel, azt mondta: a Telekom menedzsmentjében is többségben vannak a férfiak. Lázár válaszában túlzásnak nevezte, hogy milyen reakciók érkeznek rendszeresen Kövér megnyilvánulásaira, unfairnek nevezte, hogy a házelnököt „provokálják”. Amit pedig a Telekom „megengedett magának”, megdöbbentőnek és ízlésdiktatúrának nevezte Lázár. „Ha a kormánynak nem tetszik a Telekom véleménye, felbonthatnánk a szerződéseinket a Telekommal?” – tette fel a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik