Pénzügy

Lakás önerő nélkül? Kockázatos, de lehetséges.

Tévhit, hogy nem lehetséges lakást vásárolni félretett pénz nélkül – írta a Bankmonitor.hu. De rögtön azt is hozzátették: veszélyes is, ezért nem is buzdítanak senkit arra, hogy egy fillér nélkül vágjon bele a lakásvásárlásba. Ha azonban a szülők lakása pótfedezetként bevonható, akkor szerintük jó eséllyel lehet indulni a lakáshitelért.

Ha nincs pénz, hitel kell!

Mégis mi lehet a megoldás, ha nincs önerő? Bizony lakáshitelt kell felvenni, ha lakást akarunk vásárolni.

Alapesetben egyébként minden lakásvásárlásnál szükséges minimálisan 20% önerő, mivel egy magánszemély tulajdonában lévő ingatlanra jelzálogjogot maximum a lakás értékének 80%-ig lehet bejegyezni. Ezen túl még a banki szabályozás is tovább csökkentheti a felvehető hitelösszeget, és az induló költségekre (ügyvéd, illeték, banki költségek) sem árt gondolni.

De dupla fedezettel akár nullára is lehet csökkenteni a lakásvásárláshoz szükséges önerő mértékét.

Tehát akinek egyáltalán nincs induló tőkéje, annak kézenfekvő lehet egy kiegészítő fedezet bevonása. Előfordulhat pl., hogy a szülők, nagyszülők ugyan pénzzel nem tudnak segíteni, de a lakásukat szívesen felajánlják fedezetként a hitel mögé.

Azt azonban tudniuk kell, hogy ez a lépés rájuk nézve is kötelezettségekkel jár. A hitel teljes összegét fogják bejegyezni mindkét ingatlanra. Akié a pluszingatlan, ő is szereplője lesz a hitelügyletnek, mint az egyik lakás tulajdonosa (zálogkötelezett).

Az önerő nélküli lakáshitel felvétel kulcskérdései:

  • Létezik-e olyan bank, ahol ugyan dupla fedezettel, de önerő nélkül, 100 százalékban megfinanszírozzák a lakásvásárlást?
  • Elfogadja-e az eladó, hogy az adásvételi megkötésekor nem kap egy fillért sem?

Az első kérdésre a válasz: A bankok általában nem preferálják, ha önerő nélkül vágna bele egy lakásvásárlásba, de amennyiben a jövedelmi oldal rendben van és az ingatlanok is elbírják, akkor lehet olyan bankot találni, ahol sikerrel járhatunk.

A második kérdésre nagyon nehéz válaszolni, hiszen szubjektív. A jelenlegi ingatlanpiacon elég kevés eséllyel találni olyan eladót, aki nem ragaszkodik legalább a 10 százalékos foglalóhoz. Tolonganak a készpénzes vevők, nyilván nem azzal fog az eladó kezet rázni, aki 100% hitelből vásárol. Mégsem kell, hogy emiatt elkeseredjünk. Kérjünk előminősítést, így a kezünkben lesz egy hitelígérvény, amivel megnyugtathatjuk magunkat és az eladót is – tanácsolja a Bankmonitor.

Ha kíváncsi, hogy egyébként mi számíthat bele az önerőbe, és milyen mennyiért lehet most hozzájutni egy átlagos lakáshitelhez, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik