Pénzügy

Lakáshitel: ráfázhat, ha a legolcsóbb ajánlatot választja

Lakashitel(210x140).jpg (lakáshitel, )
Lakashitel(210x140).jpg (lakáshitel, )
A legjobb lakáshitel kiválasztása nem egyszerű feladat, pláne, ha a felét sem értjük annak, amit mondanak. Ha nem akarjuk vállalni annak a kockázatát, hogy ráfázhatunk, válasszuk a hosszú kamatperiódust, bármi is legyen az!

Úgy tűnik, nem lehet elégszer elismételni, mi az a kamatperiódus és miért fontos. A Bankmonitor tapasztalatai szerint legalábbis még mindig vannak olyanok, akik életükben nem hallották még ezt a fogalmat lakáshitel kapcsán.

Mivel senki sem születik pénzügyi szakembernek, ez a kisebbik gond. A nagyobb baj az, ha valaki azt gondolja, hogy a devizaalapú hitelek kivezetését követően mindenféle kockázat megszűnt és a forinthitelek törlesztőrészlete biztonságos. Nem minden esetben az! – figyelmeztetnek.

Még mindig kockázatos a lakáshitel

Ha felveszünk egy lakáshitelt, aminek havonta 41 ezer forint a törlesztőrészlete, előfordulhat, hogy pár év múlva már 45 vagy 50 ezer forintot kell fizetnünk. Mert sajnos együtt kell élni a gondolattal, hogy a lakáshitel ára ugyanúgy változhat az évek során, mint például a betétek kamata.

Ha most lekötjük egy évre a pénzünket, nem tudhatjuk, hogy egy év múlva milyen kondíciókkal hosszabbíthatjuk majd meg. Ugyanígy változhat a lakáshitel kondíciója is a futamidő alatt.

Hogyan lehet a törlesztő változását kivédeni?

A megfelelő kamatperiódus kiválasztásával. Ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a fogalommal. A havi részlet emelkedésének kockázatát lehet csökkenteni azáltal, hogy hosszú ideig, akár végig fix kamatozású lakáshitelt választunk. Azt az időszakot nevezzük tehát kamatperiódusnak, amíg változatlan kamatot, ezáltal változatlan törlesztőt kell havonta kifizetni a banknak.

A hosszú távú biztonságnak természetesen ára van, ami abban nyilvánul meg, hogy a kiszámíthatóbb hiteleknek magasabb a havi részlete.

Ha kíváncsi, a bankok mit ajánlanak most, és hogy mitől függhet a lakáshitel kondíciója, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik