Pénzügy
fitch (Array)

Fitch: stabil kilátással kezdik 2016-ot a kelet- és közép-európai bankrendszerek

24.hu
24.hu

2015. 12. 18. 14:47

Korábban a témában:

Stabil kilátással kezdhetik a 2016-os évet Kelet- és Közép-Európa bankszektorai, mivel a rendszerszintű válságok kialakulásának kockázata és az újonnan nem teljesítővé váló kinnlevőség-állomány egyaránt folyamatosan csökken – áll a Fitch Ratings pénteken Londonban ismertetett éves térségi szektorelemzésében az MTI tudósításában.

A nemzetközi hitelminősítő a helyzetértékelés országelemzési fejezeteiben kiemeli, hogy a magyar szuverén adósosztályzatra felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben, és ennek alapján, valamint a tulajdonos bankok részéről várható támogatás jelentős valószínűségét is figyelembe véve a legtöbb magyar bank hosszú távú besorolásainak kilátása szintén pozitív.

A magyar bankszektor egészét a Fitch stabil kilátással tartja nyilván. A cég pénteki elemzése szerint ez azt tükrözi, hogy a devizaalapú hitelek átváltása, a megfelelő tőkeellátottság és a szilárd forintlikviditás  stabilizálta a szektor eszközminőségét. Ehhez hozzájárult az is, hogy csökkent a magyar bankszektor függősége a tulajdonosi finanszírozástól – hangsúlyozzák a Fitch Ratings londoni elemzői.

A cég szerint javul a magyar bankok üzleti környezete is, és ennek egyik tényezője az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) februárban aláírt memorandum, amelyben a kormány kötelezettséget vállalt a bankadó fokozatos csökkentésére 2016-tól, és arra is, hogy tartózkodik a bankszektor számára hátrányos új jogszabályok bevezetésétől.

A hitelminősítő szerint azonban ennek ellenére is valószínűtlen, hogy a magyar bankok nyereségessége visszatérne a globális pénzügyi válság előtti szintekre, elsősorban azért, mert a korábbi eredményeket gyors növekedés és a laza hitelkihelyezési normák duzzasztották fel. A szabályozói környezet azóta sokkal szigorúbb lett; szigorodtak például a tőkemegfelelési és a hitelköltség-megállapítási előírások – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

A cég szerint a magyar bankrendszer várhatóan jövőre is megszenvedi az új hitelek iránti gyenge keresletet, a korábbi időszakról áthúzódó jelentős problémás kinnlevőség-állományt, valamint a szűk kamatmarzsokat. Ebben a környezetben a kis és a közepes bankok üzleti modelljére nehezedő nyomás gyorsíthatja a szektorszintű konszolidációt a magyar bankrendszerben – jósolják a Fitch londoni elemzői.

A cég szerint az újonnan problémássá váló kinnlevőségek aránya viszont már tetőzött, és a szektorszintű eszközminőség várhatóan jórészt stabil marad a közeljövőben, tekintettel a viszonylag kedvező működési környezetre. A devizaalapú ingatlanhitelek forintosítása enyhíti a lakossági hitelportfólió korábbi romlásának hatását, de az valószínűtlen, hogy ez segítene a már törlesztési hátralékban lévő adósokon – áll a Fitch Ratings pénteki elemzésében.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service nemrégiben az addigi negatívról stabilra javította a magyar bankrendszer kilátását, azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar bankok működési környezete stabilizálódik a következő 12-18 hónapban a viszonylag erős gazdasági növekedés közepette.

A Moody’s is kiemelte azt a véleményét, hogy változóban van a magyar kormány politikai alapállása a bankszektorral kapcsolatban, és ennek egyik megnyilvánulása volt az EBRD-vel februárban aláírt memorandum, amely tartalmazza a bankadó fokozatos csökkentésének tervét is, írta az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.