Gazdaság

Januártól csökken a bankadó

adó (adó, bank, bankadó, tranzakciós adó, )
adó (adó, bank, bankadó, tranzakciós adó, )
Az EBRD-vel való megállapodásnak meglett az eredménye, ha csak lassan is, de fellélegezhet a bankszektor. 2017-ben további enyhítések jöhetnek.

Jó lesz most banknak lenni Magyarországon, az Európai Bizottság informális jelzései alapján a kormány javasolja a bankadó módosítását az Országgyűlésnek – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön. Az adó felső kulcsa 7 bázisponttal csökkenne, így a tervezett 0,31 helyett 0,24 százalék lenne. Az alsó kulcs nem változik, 50 milliárd forintig 0,15 százalék marad. Nem változik az sem, hogy az adó alapja a bankok 2009-es módosított mérlegfőösszege lesz.

A kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) februári egyetértési megállapodásának megfelelő lesz a mostani módosítás a közlemény szerint. Így nem változik jövőre a szektor adóterhe, de a bankadóból származó költségvetési bevétel sem csökken.

A tervek szerint 2017-től tovább csökkenne a teher a bankokon, sőt a kormány olyan új szabályozást akar bevezetni, ami “mind a magyar bankok, mind az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága számára elfogadható”, és a bankoknak egy kedvezőbb és rugalmasabb megoldást kínál. A 2017-es bankadó szabályozását a jövő év első felében, a 2017-es költségvetéssel együtt akarja benyújtani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik