Pénzügy
Happy woman doing online shopping at home

Karácsonykor vadászidény van az internetes csalóknál

24.hu
24.hu

2015. 12. 15. 09:47

Korábban a témában:

Az online vásárlás népszerűsége folyamatosan növekszik Magyarországon: az MNB adatai szerint 2015 közepén már 7 600 internetes áruházban lehetett bankkártyával fizetni. Az internetes vásárlás kényelmes alternatívája a karácsonyi tülekedésnek, emiatt évről évre különösen karácsony környékén növekszik meg azok száma, akik az ajándékvásárlást, vagy annak egy részét ily módon oldják meg. Az év végi, főleg a karácsonyhoz köthető online vásárlások számának növekedésével a bankkártyacsalások számának növekedése is várható.

A BDO Magyarország alábbi összeállításából kiderül, hogy a tudatos vásárlónak mire kell elsősorban odafigyelnie, hogy a legnagyobb valószínűséggel kivédhesse az ilyen jellegű károkat.

A legtöbb bankkártyával kapcsolatos csalást – az összes eset 47 százalékát – az Amerikai Egyesült Államokban követik el, noha itt a világ bankkártyáinak csupán 24 százalékát használják. De Európában is igen jelentős a bankkártyák használatával kapcsolatos visszaélés, melyek belső szerkezete eltolódott az internetes vásárlások felé.Az Európai Központi Bank (EKB) bankkártya-csalásokról szóló 2015-ös jelentéséből kiderül, hogy miközben a fizikai kártyahasználatot igénylő műveletek (ATM és POS tranzakciók) esetében a csalások összértéke az előző évekhez képest 10,3 százalékkal csökkent a kártya jelenléte nélkül zajló (főként az internetes) tranzakciók (CNP-tranzakciók) esetében 21 százalékkal nőtt ez az érték. elérve a 958 millió eurót (kb. 300 mrd Ft).

Ebből adódóan Magyarországon a csalások középpontjában is egyre nagyobb mértékben a kártya nélküli fizetések állnak. A jelentés szerint Magyarországon a CNP-tranzakciók során elkövetett csalások értéke az elmúlt években növekedett, az összes kártyacsalás 68 százalékát így követték el. A bankautomaták (ATM) és POS berendezések révén elkövetett csalások összege 16-16 százalékot tesznek ki.

A biztonságos online vásárlás alapvető szempontjai:

  • Felejtsük el a nyilvános hálózatot – Nyilvános WiFi hálózaton semmiképp se bankoljunk, mert ezeken a hálózatokon nem biztosított, hogy adatainkat nem fogják illetéktelenek megszerezni. A kávézók, gyorséttermek illetve egyéb publikus helyek nyitott WiFi-hálózatai az internetes bűnözőknek lehetőséget biztosítanak közbeékelődéses (Man-in-the-middle) támadás végrehajtására. Az otthoni WiFi kapcsolatunkat is megfelelő jelszóval lássuk el és állítsuk be a kapcsolat titkosítását (WPA2).
  • Alapvető a vírusvédelem – Ha online bankolásra használjuk a számítógépünket, tabletünket, okostelefonunkat, akkor gondoskodjunk a megfelelő vírusvédelemről, mivel anélkül az adatainkat könnyen megszerezhetik illetéktelenek, akik vissza is élhetnek azokkal. A rendszer és a böngésző rendszeres frissítése erősen ajánlható. Az online tranzakciókat biztonságosabb a számítógépünkön végrehajtani, mivel a mobil eszközök adott esetben sérülékenyebbek lehetnek a rosszindulatú programokkal szemben.
  • Kerüljük a kéretlen leveleket – Karácsony közeledtével megnő a kéretlen levelek száma is postaládánkban. Inkább meg se nyissuk azokat az üzeneteket, amelyek a levelesládánk Spam mappájába kerültek, vagy kéretlen levélnek tűnnek, hacsak nem bizonyosodtunk meg róla teljes mértékben, hogy a levelet valójában egy ismerősünk küldte.
  • Óvatosan bánjunk a linkekkel – Ha mégis megnyitottunk egy kéretlen levelet, és abban kihagyhatatlan akciót és kupont ígérő ajánlatot találtunk, jusson eszünkbe, hogy könnyen csapdába eshetünk, ha olyan linkre kattintunk, amely adathalász célból nem a feltüntetett és az általunk kívánt cég honlapjára visz minket, hanem a kártyaadataink és egyéb személyes adataink megszerzésére kreált adathalász-oldalra. Javasolt tehát a weboldalak hitelességét, esetleges tanúsítványát és tartalmát is ellenőrizni és csak biztonságos kapcsolatot használni a tranzakciók lebonyolításához. Biztonságosabb, ha saját magunk gépeljük be a felkeresni kívánt oldal címét a böngészőnkbe, vagy a keresőprogramok használatával jutunk el a bolt honlapjára.
  • Őrizzük meg bizalmas kártyaadatainkat – Fontos a bankkártyánk és azonosítóink biztonságos helyen tartása, védése. A bankkártyánkat fizetés során soha ne tévesszük szem elől, vagy ne engedjük, hogy fénykép készüljön a kártya felületéről, mivel a kártyán található adatainkkal visszaélhetnek. A bankkártyán található CVC2/CVV2 kódot is javasolt feljegyezni, majd a kártyáról törölni. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a kártyánkat, mivel a rajta lévő adatok megadása elegendő a bankkártyás online fizetés lebonyolításához. A bankkártya forgalmunkat folyamatosan kövessük nyomon, és ha bármilyen gyanút észlelünk, és olyan tranzakciót veszünk észre, amelyet biztosan nem mi indítottunk, tiltsuk le a kártyánkat és haladéktalanul forduljunk a bankunkhoz.

A karácsony nemcsak a bevásárlóközpontokban, de a webáruházakban is kiemelt időszak: a forgalom 20-30 százalékát november és december hónapokban realizálja az e-kereskedelem. A szokottnál több vásárló – ahogyan az áruházakban a zsebtolvajoknak – a webes boltokban a virtuális tolvajoknak kedvez.

Azok a webshopok, amelyek nem védik SSL tanúsítvánnyal az ügyfél és az oldal közötti kommunikációt, lényegesen nagyobb veszélynek teszik ki a vásárlóikat, mint az SSL-lel védett webboltok – figyelmeztet a Piac&Profit, és azt is leírják, hogyan ellenőrizhetjük a biztonságot vásárlás előtt.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.