Pénzügy
matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (Array)

Matolcsy: kizárt, hogy újra 7 százalék legyen az alapkamat

24.hu
24.hu

2015. 12. 11. 08:35

Korábban a témában:

Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Időknek adott interjút, amelyben azt mondta többek között, hogy szerinte az elmúlt években végrehajtott monetáris fordulattal a jegybank ezermilliárd forinttal járult hozzá a növekedéshez.

Ha minden úgy alakul, ahogy tervezzük, 2017-2018-ban is nagyjából a teljes GDP-bővülés negye­dét-harmadát, közvetlenül vagy közvetetten, de a jegybanki programok támogatják – tette hozzá.

Matolcsy György kiemelte: a jegybankban jelenleg úgy látják, hogy a jövő évtől is elérhető az évi 2,5 százalék körüli dinamikus bővülés. Rámutatott, hogy a 3 százalékos inflációs cél elérésével összhangban ennek támogatása lesz az MNB központi célja, eleget téve az elsődleges, törvényileg előírt jegybanki feladataiknak.

Az MNB elnöke emlékeztetett arra, hogy a jegybank kamat­­csökkentési ciklusa és az önfinanszírozási programja jelentősen hozzájárult az állampapír-piaci hozamok eséséhez. Ebből fakadóan az államháztartás kamat­megtakarítása 2015 végéig meghaladja az 550 milliárd forintot ahhoz képest, mint ha a hozamok a 2012. augusztusi szinten maradtak volna.

Ha csak az idei évet nézzük, ez a megtakarítás elérheti a bruttó hazai termék egy százalékát, azaz a háromszázmilliárd forintot. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a kamatvágási ciklus során az alapkamat 565 bázisponttal csökkent 2012 augusztusa óta, így a korábban előrejelzett jelentős veszteségekkel szemben az MNB 2013-ban és 2014-ben is 25 milliárd forintot meghaladó eredményt tudott elérni – sorolta Matolcsy György, majd hozzátette: amíg mi itt vagyunk, aktuális előrejelzéseink szerint nem lesz még egyszer hétszázalékos az alapkamat.

Utalt arra: a hitelezést is bővíteni szeretné az MNB a vállalatok és a háztartások körében is, folytatja az eddigi ösztönző intézkedéseit.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

A jegybank elnöke fontos aktuális kérdésnek nevezte a hazai közgazdasági-pénzügyi oktatási rendszer minőségi javítását is. Mint mondta: a kormány kérésére, törvényi mandátumukkal összhangban indította el a jegybank ezen a területen a képzési programokat több vidéki és budapesti felsőoktatási intézménnyel közösen. Kiemelte: nemzetközileg számos példát fel lehet hozni, így Angliában, Német­országban, Franciaországban teljesen bevett gyakorlat, hogy a felsőoktatásban vagy képzőközpontokon keresztül az ország nemzeti bankja hozzájárul a minőségi gazdasági-pénzügyi képzés elősegítéséhez. A mostani lépésekkel a magyar jegybank is rátért a nemzetközi útra – húzta alá Matolcsy György.

Kérdezték arról is, igazak-e a mendemondák, tényleg visszavágyik-e a Nemzetgazdasági Minisztériumba. Ha kíváncsi, mit válaszolt, kattintson.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.