Pénzügy

A műkincsek az MNB tulajdonai, akkor kerülnek múzeumba, ha majd letétbe adják őket

Golgota (Array)
Golgota (Array)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban is vásárolt műkincseket - a többi közt erről beszélt Gerhardt Ferenc az M1 aktuális csatornán kedd este.

Gerhardt Ferenc a jegybank alelnöke azt mondta az MTI tudósításában: a műkincsek a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában vannak, mint ahogy a most megvásárolt festmények is az MNB tulajdonát képezik, és ezek a műkincsek akkor kerülnek közgyűjteményekbe, ha az MNB ott letétbe helyezi őket. “Ha valaki bejön” a Magyar Nemzeti Bankba, ott Mednyánszky-képeket, Paál László-, Aba-Novák-festményeket is látni fog, a klasszikus magyar festészet számos alkotása található a jegybankban.

Az MNB korábban is vásárolt műkincseket – tette hozzá. Ez egyben felelet arra a “kimondott, ki nem mondott vádra” is, hogy úgynevezett monetáris finanszírozást végez a Magyar Nemzeti Bank, amikor ezeket a festményeket megveszi, “ez nem így van”, mondta.

A jegybank összesen csaknem 8,7 milliárd forintért vásárolt műtárgyakat az elmúlt másfél évben. Az MNB által elindított, 100 millió eurós keretösszegű Értéktár Program révén megvásárolt műtárgyak a hazai közgyűjteményekbe kerülnek letétként, így a múzeumlátogató közönség és a szakma számára is elérhetővé válnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik