Pénzügy

Lengyelországban csökkentenék a nyugdíjkorhatárt

Szociális ígéretekben erős az új kormány.

A nyugdíjkorhatár csökkentését tervezi jövőre a lengyel kormány. A nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság Párt legfőképpen szociális ígéreteinek köszönhetően nyerte el októberben a lengyel választók bizalmát, melyek közt szerepel a gyermekenként járó több mint 30 ezer forintnyi havi támogatás és az idősek számára biztosított ingyen gyógyszer.

Elzbieta Rafalska szerdán újságírók előtt azt mondta: a nyugdíjkorhatár-csökkentésnek 2016 első felének végén lehet realitása. A reformmal az előző kormány intézkedéseit tennék semmissé, és mindez 200 milliárd forintnyi kiesést jelentene a költségvetés számára. A korábbi lengyel kormány 67 évre emelte mindkét nem esetében a nyugdíjkorhatárt, a Jog és Igazságosság most a nőknél 60 évre, a férfiaknál 65 évre szállítaná le. Mindezzel párhuzamosan lehetővé tennék, hogy a költségvetési hiány idén és a következő évben GDP-arányosan 3,2 százalék lehessen.

A tervek közgazdászok és európai vezetők bírálatát is kiváltották. Az Európai Bizottság alelnöke közölte: Lengyelországnak fel kellene vázolnia, hogyan tartaná a költségvetési hiány mértékét az uniós szabályok szabta kereteken belül. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik