Pénzügy
adózás (adózás)

„Így adózunk 2016-ban” – több marad a pénztárcában

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 12. 09. 08:16

Egyszerűsítést és az adócsökkentést ígér a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A szaktárca szerint 2016 az adózásban egyet jelent az egyszerűsítéssel és az adócsökkentéssel. A családok és a lakosság pénztárcájában is több marad jövőre. Csaknem 4,5 millió embert érint, hogy a személyi jövedelemadó általános mértéke 16-ról 15 százalékra csökken. Ezzel a jövedelemadóztatás területén az EU éllovasai leszünk. A mérséklés miatt átlagosan­ mintegy 30 ezer forinttal marad több az embereknél.

A kétgyermekes szülők családi kedvezménye 25 százalékkal emelkedik, pénztárcájukban 60 ezer forinttal több marad. A kulcscsökkentés és a családi kedvezménynövelés hatását is figyelembe véve egy két átlagkeresős kétgyermekes család 120 ezer forinttal több jövedelemből gazdálkodhat.

A feketekereskedelem visszaszorítása és az alacsonyabb jövedelműek segítése érdekében 2016. január 1-től 27-ről 5 százalékra csökken a sertés tőkehús általános forgalmi adója. 2016-tól még inkább megéri környezetkímélő, elektromos autót venni: nem kell regisztrációs adót, illetéket, gépjárműadót, cégautóadót fizetni.

A NAV ahol tud, segít

Csaknem másfél millió magánember adóbevallását segít kitölteni már jövőre is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ez az ún. bevallási nyilatkozat, amelyet a munkáltatónál vagy a NAV-nál lehet tenni annak a magánszemélynek, aki idén kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól szerzett belföldön adóköteles jövedelmet és a törvényben foglalt további feltételeknek is megfelel – írta a tárca.

A tisztességes cégek szemszögéből nézve a jutalmazás éve lesz 2016, jövőre az adózói minősítés jogintézménye segíti őket. A NAV negyedévente vizsgálja a cégek „jogkövetési hajlandóságát”. A jelesre vizsgázott cégek megbízható minősítést kapnak, amely számtalan előnnyel jár.

Így például a hatósági ellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 180 napot, a kiszabható adóbírság, mulasztási bírság pedig az általános szabályok szerint kiszabható mérték 50 százalékát, egyes bejelentési, bevallási kötelezettség elmulasztása, hibás teljesítése esetén a NAV bírság kiszabása nélkül, határidő kitűzésével hívja fel kötelezettsége teljesítésére az adózót, bírságot csak ezt követően szabhat ki.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.