Pénzügy

Új Quaestor-törvény: tízmilliárdokkal kevesebbet jelent a károsultaknak

Quaestor-károsultak tüntetése (Array)
Quaestor-károsultak tüntetése (Array)

Elkészült az új Quaestor-törvény tervezete, amelyet a hvg.hu kormányhoz közeli forrásokból ismert meg. A lap szerint az eredetinél szigorúbb, de a bankokat kevésbé terhelő módosító javaslat alapján a károsultak összességében tízmilliárdokkal alacsonyabb kártalanítási összeggel kell, hogy számoljanak. Ennek oka, hogy a pénzből levonják a pórul jártak által már megkapott hozamot és még további 10 százalékot. A korábbi verzió szerint 30 millió forintig annyi pénzt kaphattak volna vissza, amennyiért vásárolták az értékpapírt.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

A Hungária kötvénykárosultjainak jó hír, hogy őket is bevonják a kártalanításba, a Buda-Cash hoppon maradt ügyfelei viszont megint kimaradnak. Tehát nekik továbbra sem térítenének a 6 és 30 millió forint közötti kárukra. A javaslat a lap információi szerint nemsokára az Országgyűlés elé kerül.

Az új törvény logikája szerint azok kártalaníthatók, akiket a kötvényeket forgalmazó brókercég tévesztett meg, méghozzá azzal, hogy a bejáratott licencével, a piacon jól ismert, megbízhatónak tűnő működésével elhomályosította a tisztánlátásukat a kötvény kockázatosságát illetően.

Mint ismert, a törvényjavaslatot az alkotmánybírósági vétó után kellett módosítani. A kártalanításban körülbelül 32 ezer ügyfél lesz érdekelt, akiknek nagyjából 60 milliárd forint jár. Ebből mindössze 3 milliárd megy a Hungária károsultjainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik